Nederland kent heel wat muziekconcoursen - wedstrijden waarbij, veelal jonge, musici in verschillende categorieën tegen elkaar strijden om de eerste plaats. Vaak is er een mooi prijzenpakket aan verbonden, meestal inclusief de kans om een bijzonder concert te geven op een unieke plek. Eén van die prestigieuze concoursen is de YPF Piano Competition, waarvan in 2019 de zevende editie plaatsvindt. Doe je als jonge pianist mee aan dit concours, of staat er een andere wedstrijd op de planning? Thomas Beijer, oud-winnaar van het YPF Piano Concours, geeft namens The Young Pianist Foundation een paar cruciale tips om goed beslagen ten ijs te komen.

10 Tips van Thomas

Pianist Thomas Beijer won in 2007 de YPF Piano Competition. Op de Facebookpagina van de Young Pianist Foundation geeft hij tips om een pianoconcours zo goed mogelijk door te komen. Bekijk alvast de eerste twee tips: ‘Ken de orkestpartij net zo goed als de solopartij’ en - een hele fijne - ‘Studeren is ook rust nemen’.


YPF Piano Competition

YPF, de Young Pianist Foundation, is een stichting (opgericht in 1999 door Marcel Baudet) die jong Nederlands pianotalent stimuleert en ze de kans geeft om een succesvolle carrière als pianist op te bouwen. Met deze missie in gedachten ontwikkelt de stichting initiatieven om concerten en cd-opnames van jonge pianisten te realiseren. De stichting werkt vanuit het gedachtegoed van de overleden pianist Youri Egorov. Eén van die initiatieven van de YPF is de YPF Piano Competition, die van 25 januari t/m 10 februari 2019 voor de zevende keer plaatsvindt. Deze editie viert tevens het twintigjarig jubileum van The Young Pianist Foundation. De Russische dirigent Valery Gergiev biedt, net zoals in 2018, de winnaar een concert aan in St. Petersburg, met het Mariinsky Orkest o.l.v. Gergiev zelf. Daarnaast bevat het winnende prijzenpakket €10.000 euro, een reeks masterclasses en unieke concerten.

Het concours kent drie categorieën van verschillende zwaarteniveaus en heeft alleen een maximumleeftijd van 28 jaar - er is geen minimumleeftijd. Als deelnemer word je tijdens de eerste auditieronde beoordeeld door een kundige jury van pianopedagogen en oud-winnaars, waarna ze zich in de volgende rondes in het Muziekgebouw aan 't IJ moeten bewijzen tegenover een zevenkoppige internationale jury. De drie finalisten mogen samen met een orkest spelen. Eén van de verplichte werken tijdens de finale is Chopins 'Tweede pianoconcert'.

Lees meer over de Young Pianist Foundation en Competition.

Succesvolle laureaten

De YPF Piano Competition heeft al veel succesvolle winnaars afgeleverd. Zo won in 2004 pianiste Nino Gvetadze (die in 2017 op het podium van het Prinsengrachtconcert stond), in 2007 pianist Thomas Beijer, in 2010 pianist Daniël van der Hoeven en in 2015 pianist Ramon van Engelenhoven. Tijdens de finale in 2015 maakte Ramon zoveel indruk met zijn 'Vijfde pianoconcert' van Prokofjev, dat de jury hem naast de eerste prijs ook de Grand Prix Youri Egorov toekende. Hierdoor mocht hij in 2017 samen met het Mariinsky Orkest optreden in St. Petersburg. In 2018 werd Ramon aangekondigd als het tweede talent dat meedoet aan het talenttraject AVROTROS Klassiek presenteert!.

Deel dit artikel