Op 27 april 2020 staan alle radiozenders van NPO in het teken van Samen Oranje. De hele dag klinken de mooiste werken uit het Nederlandse muziekleven: van Nederlandse musici, solisten en orkesten, tot muziek van componisten uit ons eigen land. Op het YouTube-kanaal AVROTROS Klassiek staan meerdere videoregistraties van prachtige composities van vaderlandse bodem. Simeon ten Holt, van Bree, Wantenaar, Wagenaar - in concertseries als Het AVROTROS Vrijdagconcert en Het Zondagochtend Concert klinken regelmatig werken van deze componisten. En daar zijn we als omroep hartstikke trots op. We hebben de mooiste uitvoeringen verzameld!

Bekijk de volledige YouTube-afspeellijst met al onze videoregistraties van Nederlandse composities

'Canto Ostinato' van Simeon ten Holt

In 2011 speelden vier pianisten - Elizabeth Bergmann, Marcel Bergmann, Sandra van Veen en Jeroen van Veen - de volledige indrukwekkende 'Canto Ostinato' van Simeon ten Holt in een bijzondere opstelling. Vier vleugels, een leeg podium en verder weinig opsmuk. In de video worden de beelden van de pianisten afgewisseld met prachtige dronebeelden van Nederland.

'Allegro voor 4 strijkkwartetten' van Johannes Bernardus van Bree

Eind 2019 verzamelde violiste Janine Jansen een groep steengoede bevriende violisten om zich heen en speelden ze met elkaar het 'Allegro voor 4 Strijkkwartetten' van de Nederlandse componist Johannes Bernardus van Bree. Het concert markeerde de opening van het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht.

'Sinfonia' van Tristan Keuris 

Ter ere van de 40e verjaardag van de Grote Zaal van TivoliVredenburg vond in februari 2019 een bijzonder concert plaats: Edo de Waart keerde eenmalig terug als dirigent voor het Radio Filharmonisch Orkest. Eén van de werken op het programma was 'Sinfonia' van de Nederlandse componist Tristan Keuris.

Deel dit artikel