Ontroerend mooi en schrijnend pijnlijk tegelijkertijd, hoe klinkt dat? Het Concertgebouw Kamerorkest (CKO) speelt de spookachtige Kammersinfonie 110a van Sjostakovitsj en het indringende "lockdown-werk" Resilience (2021) van Rob Dirksen.

Lockdown

Tijdens de lockdown vanwege het coronavirus vroeg het Concertgebouw Kamerorkest Rob Dirksen een werk te schrijven dat reflecteerde op de coronaperiode. Dirksen koos de titel Resilience (Engels voor ‘veerkracht’).

blockquote
Dat wat licht is, zal zijn weg naar boven vinden.
Componist Rob Dirksen over 'Resilience'

Uitgeput 

‘Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van fascisme en oorlog,' staat op het indringende en spookachtige Achtste strijkkwartet opus 110 van Dmitri Sjostakovitsj. Sjostakovitsj schreef in het werk in drie dagen in Dresden (1960). Het Achtste is een autobiografisch strijkkwartet en het citeert een lied dat alle Russen kennen: “Uitgeput door de ontberingen van gevangen zijn." Het Concertgebouw Kamerorkest speelt de strijkorkest-bewerking.

Podcastmaker Rebecca van der Weijde en presentator Ab Nieuwdorp maakten een podcast over dit werk van Sjostakovitsj: 


De video's hierboven zijn live-opnamen van het AVROTROS Vrijdagconcert van vrijdag 21 oktober 2022 in TivoliVredenburg. Klik hier om het concert in zijn geheel te kijken op NPO Start. En klik hier om de radio-uitzending met presentator Leonard Evers te beluisteren.

Deel dit artikel