Voor het eerst sinds de start van de NPO Radio 4 Hart & Ziel Lijst in 2012 is er een nieuwe nummer 1: Franz Schuberts 'Winterreise'. Schubert stoot daarmee Bachs 'Matthäus Passion' van de eerste plek af. Bach staat met zijn klassieke oratorium op de tweede plaats en Arvo Pärts 'Spiegel im Spiegel' gaat er met de derde positie vandoor. De Hart & Ziel Lijst is een toplijst met de 300 allermooiste klassieke werken ooit geschreven, gekozen door de NPO Radio 4-luisteraar.

Andere werken die hoog in de lijst staan zijn Mozarts ‘Requiem’, Simeon ten Holts ‘Canto Ostinato’ en de ‘Cantique de Jean Racine’ van Gabriel Fauré. De top 10 is als volgt:

1. Franz Schubert - Winterreise
2. Johann Sebastian Bach - Matthäus Passion 
3. Arvo Pärt - Spiegel im Spiegel
4. Wolfgang Amadeus Mozart - Requiem
5. Simeon ten Holt - Canto Ostinato
6. Gabriel Fauré - Requiem 
7. Antonín Dvořák - Symfonie nr. 9 ‘Uit de Nieuwe Wereld’
8. Gabriel Fauré - Cantique de Jean Racine
9. Richard Strauss - Vier letzte Lieder
10. Henry Purcell - Dido and Aeneas

Vrouwelijke componisten 

In 2018 braken enkele NPO Radio 4-presentatoren een lans voor de vrouwelijke componist. Vorige jaren stonden er maar twee vrouwen in de lijst, terwijl de klassieke muziekwereld veel meer te bieden heeft op dat gebied. Onder anderen Carine Lacor riep luisteraars op om ook eens aan componistes als Caterina Assandra, Henriëtte Bosmans en Kate Moore te denken. Dit stemadvies heeft zijn vruchten afgeworpen. Zendermanager Niels Wensing zei er het volgende over: “Opvallend is dat dit jaar zeven muziekstukken van vrouwelijke componisten in de Hart & Ziel Lijst staan. We merken dat de verschillende campagnes die gevoerd zijn effect hebben op de volgorde van de werken."

 Je hoort alle 300 werken uit de Hart & Ziel Lijst 2018 van maandag 15 oktober t/m vrijdag 19 oktober op NPO Radio 4.  Bekijk alvast de volledige Hart & Ziel Lijst 2018.

Deel dit artikel