De decemberperiode is een tijd van feest, samenzijn en bezinning, maar ook van fantastische muziek. Rondom Kerst 2020 ben je bij AVROTROS aan het goede adres voor een fijne portie klassieke kerstmuziek.

De vrijdagavonden en zondagochtenden op NPO Radio 4 zijn goed gevuld met feestelijke kerstconcerten vanuit TivoliVredenburg en Het Concertgebouw: zo klinken er Zweedse Kerstliederen door Amsterdam Sinfonietta, kerstcantates van Bach door de Nederlandse Bachvereniging en Saint-Saëns’ 'Oratorio de Noël' door het Radio Filharmonisch Orkest.

De concerten zijn live te horen op NPO Radio 4: op vrijdag vanaf 20.00 uur en op zondag vanaf 10.30 uur.

Bekijk het programma van Het AVROTROS Vrijdagconcert

Bekijk het programma van Het Zondagochtend Concert
 

Guilty Pleasures

Kerstige Guilty Pleasures vind je bij Ab Nieuwdorp in De Klassieken op NPO Radio 4. Begin december klinken heimelijke kerstnummers die je niet publiekelijk leuk vindt, maar toch elk jaar weer stiekem opzet.

Kerstconcert en Kerstmatinee

De kerstdagen worden afgetrapt met het Radio 4 Kerstconcert op zaterdag 19 december. Live in de Domkerk in Utrecht laten het Groot Omroepkoor, leden uit het Radio Filharmonisch Orkest en solisten o.l.v. Benjamin Goodson je genieten van kerstwerken van o.a. Sweelinck, Bach, Mendelssohn, Gruber en Rutter. Het concert vindt plaats zonder publiek en is vanaf 19.00 uur live te horen op NPO Radio 4 en te zien op nporadio4.nl/live.

Op Eerste Kerstdag klinkt traditiegetrouw op radio en tv de Kerstmatinee door het Koninklijk Concertgebouworkest, opgenomen in Het Concertgebouw te Amsterdam. Het orkest o.l.v. Fabio Luisi speelt werken van Diepenbrock en Verdi. De uitzending begint om 14.00 uur op NPO Radio 4 en is vanaf 15.00 uur te zien op NPO 2.

André Rieu

Op Eerste en Tweede Kerstdag voert André Rieu je mee naar Londen en Maastricht. Op 25 december zie je om 17:05 uur op NPO 1 het feestelijke concert 'André Rieu: Kerstmis in London'. In een prachtig versierde Wembley Arena geniet je van klassiekers als 'Jingle Bells', 'Halleluja' en 'Amazing Grace' en ervaar je een Engelse Kerst om nooit te vergeten. Op 26 december houdt André het dicht bij huis. Om 11:10 uur zie je op NPO 1 het concert 'André Rieu: Kerstmis in Maastricht'. In de sfeervol verlichte St. Pieterskerk in Maastricht hoor je onmisbare kerstliederen door André, zijn Johann Strauss Orkest, kinderkoor Sjamaes, de Platin Tenors en vele anderen.

Kamermuziek

Kerst voorbij? Ook dan hoor je bij AVROTROS nog volop mooie muziek. Vanaf 27 december is het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht. De zeventiende versie van het festival gaat met een aangepast programma door. Omdat het niet verantwoord is om internationale musici uit te nodigen, staat IKFU 2020 volledig in het teken van in Nederland woonachtige musici. Jong Nederlands talent krijgt een ereplaats. Violist Tim Brackman opent het festival, en nodigt o.a. muzikale vrienden Jelmer de Moed, Pieter de Koe, Rik Kuppen en zijn Animato Kwartet uit.

De verrassende avondconcerten, inclusief het slotconcert met Schuberts ‘Strijkkwartet’, zijn live te horen op NPO Radio 4 en naderhand te zien op het YouTube-kanaal van AVROTROS Klassiek.

Klassieke Kerst-Mysteries

Wil je tijdens de kerstdagen luisteren naar spannende kerstverhalen? Zet dan de podcast 'Klassieke Mysteries' op. Makers Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde maakten voor in december drie kerstspecials van de podcast, over bekende klassieke kerstwerken. Welke anonieme priester schreef het kerstlied 'Stille Nacht, Heilige Nacht'? Verwerkte Benjamin Britten geheime boodschappen in zijn 'A Ceremony of Carols'? En zorgde een wonderbaarlijke Maria-verschijning voor de kerstmotetten van Francis Poulenc?

De podcast is te beluisteren via NPO Radio 4 en alle bekende podcastplatforms. 

Deel dit artikel