Het is ruim 400 jaar geleden dat William Shakespeare (1564-1616) stierf. In het Verenigd Koninkrijk wordt de schrijver elk jaar groots herdacht. Sinds ongeveer 1769 zijn de eerste hardcore Shakespeare fans zo idolaat van de schrijver, dat het kleine dorpje Stratford-upon-Avon als een pelgrimsplek wordt beschouwd. Ook klassieke componisten lieten zich door de iconische schrijver inspireren.

De Hollandse nuchterheid weerhoudt ons van een complete Shakespearegekte, maar een klein lijstje met bijzondere werken kan geen kwaad. Shakespeare heeft geïnspireerd tot een aantal prachtige muziekwerken. Toen zijn werk in de 18de eeuw werd vertaald raakte het zo in zwang door heel Europa dat een onnoemelijk aantal werken een referentie kennen naar Shakespeare. Vooral in de 19de eeuw raakte hij populair als inspiratiebron. Het zou jammer zijn onze lezers deze muziek te onthouden, daarom een selectie van een aantal bijzondere muziekstukken.

1. Alfred Deller: A Musical Panorama of Shakespeare’s England
Dit werk van countertenor Alfred Deller gebruikt bijzondere instrumenten, zoals de luit en klavecimbel, om een geluid te creëren wat dichtbij de muzikale uitvoeringspraktijk uit de tijd van Shakespeare ligt. Ook de melodieën zijn gebaseerd op overleveringen van muzieknotaties uit deze tijd. De bijzondere stem van Deller maakt het af.

2. Joseph Haydn: She never told her love
Haydn liet zich als een echte early adoptor inspireren door Shakespeare met She never told her love, afkomstig uit 'Twelfth Night'.

3. Hector Berlioz: La mort de Cléopâtre
Berlioz was compleet idolaat van Shakespeare en schijnt op het sterfbed van zijn vrouw hem te hebben aangeroepen als een godheid en een vader met de woorden: "Shakespeare, Shakespeare waar is hij! Waar bent u? Ik ben overweldigd door verdriet en ik zoek u nog steeds! Vader, vader waar bent u."

4. Thomas Adès: The Tempest
Deze moderne opera (2004) kent een aantal aria’s die nogal een uitdaging vormen voor de zangers in het stuk. Het bereik van 'Fear Fear Fear to the Sinners' is een van de hoogste zangstukken ooit geschreven voor een sopraan.

5. Sergej Prokofjev: Romeo en Julia
Een van de bekendste stukken met een Shakesperiaanse insteek is misschien wel Prokofjevs 'Romeo en Julia'. Zo bekend dat Britse muziekrecensent John Steane het op zijn zwarte lijst zette. Fragmenten uit het stuk zijn populair als filmmuziek, en het werd recent nog gebruikt als soundtrack bij animatiefilm The Minions. Ook Britain’s Got Talent gebruikt deze Romeo en Julia als underscore voor het programma.

Deel dit artikel