In juni 2018 ging het talenttraject 'AVROTROS Klassiek presenteert!' van start. De eerste deelnemer was de jonge violist Niek Baar. Samen met de Amerikaanse pianist Ben Kim nam hij zijn debuut-cd op. In maart en april 2020 stonden veel concerten gepland voor Niek en Ben, maar door de corona-crisis werden ook deze concerten helaas afgezegd. Om niet stil te blijven zitten, besloot Niek thuis opnames te maken en zo aan een nieuw repertoire te werken. Ook al hij samen met Ben opnames op YouTube zetten. Kijk mee met de uitvoeringen en haal de concertzaal naar je woonkamer!

Het 'Largo' uit Bachs 'Derde Sonate' 


Niek, wat gaan jullie de komende tijd doen?
Ik had concerten met het Concertgebouw Kamerorkest gepland staan, met Mozarts 'Vioolconcert nr. 4'. Deze concerten zijn gecancelled en kort daarop had ik even tijd nodig om na te denken en een klein beetje zelfmedelijden te hebben. Maar al snel ben ik weer gaan studeren en dat ga ik de komende tijd veel blijven doen. Dat geeft houvast en regelmaat. Daarom willen Ben en ik ook actief gaan spelen samen en deze concerten opnemen.

Welke muziek gaan jullie opnemen?
Vooralsnog vooral muziek die we allebei gewoon heel mooi vinden en muziek die we willen delen. Misschien worden het wel stukken die op onze ultieme verlanglijst staan. We hoeven nu geen hele zalen te vullen, dus we kunnen het zelf bepalen.

Hoe kunnen kijkers hierbij aanhaken?
Ben en ik gaan de video's op YouTube zetten, zodat iedereen thuis kunt kijken en luisteren. We staan ook open voor verzoeknummers. Als kijkers graag een bepaald stuk willen horen, kunnen we kijken of dat mogelijk is. Zo lang ik op de fiets naar Ben mag blijven gaan, en er nog geen volledige lock-down is, is er veel mogelijk.

Wat hopen jullie met de video’s te bereiken ?
Het is fijn een doel te hebben voor onszelf, een deadline. Dan blijft het een beetje voelen als vanouds, alsof we een concert aan het voorbereiden zijn. Maar ik hoop vooral dat de video's troost kunnen bieden voor mensen die het missen om live concerten te bezoeken. Dit is een goede manier om toch van mooie muziek te kunnen genieten.

Deel dit artikel