Van het Mozart Haus, de Stephansdom en het Zentralfriedhof tot het Haus des Heiligenstädter Testaments en het Esterházy Paleis - in de Oostenrijkse stad Wenen en omgeving kun je de sporen van componisten Mozart, Haydn en Beethoven op bijna elke straathoek terugvinden. De mannen woonden en werkten er, schreven er hun grootste en allermooiste werken én lieten er alledrie het leven. Ben je in de buurt van muziekstad Wenen en wil je in de voetsporen van de grote drie treden? We verzamelden de belangrijkste en mooiste plekken op een handige kaart. 

Mozart in Wenen

In zijn jeugd was Wolfgang Amadeus Mozart al regelmatig in Wenen te vinden, maar hij verhuisde pas definitief naar de hoofdstad in 1781 toen hij in zijn geboorteplaats Salzburg werd ontslagen. Hij trok in bij de familie Weber, waar hij verliefd werd op de jonge Constanze. Wenen bleek een vruchtbare plek voor hem, want hij schreef er enkele grote en belangrijke werken waaronder de opera ‘Die Zauberflöte’ en zeven symfonieën.

Helaas ging het 10 jaar later mis: Mozart werd heel ziek en stierf op 35-jarige leeftijd, terwijl hij in zijn woning aan de Rauhensteingasse aan zijn laatste werk (het 'Requiem') bezig was.

Op de bovenstaande plattegrond vind je de volgende locaties: het Sankt Marxer Friedhof, Rauhensteingasse 8, de Stephansdom, de Mozartwohnung en het Zentralfriedhof. Benieuwd naar het verhaal achter de locaties? In de podcast 'Klassieke Mysteries' bezoeken Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde al deze plekken die belangrijk waren voor Mozart in de laatste 10 jaar van zijn leven. Zo gaan ze onder andere langs bij zijn laatste woonplek, laatste werkplek én laatste rustplaats. Duik in het verhaal van Mozart:

Haydn in Wenen en Eisenstadt

Haydn werd geboren in Rohrau, maar zong als 8-jarig jongetje al in het koor van de Weense Stephansdom. Het bleek het begin van een innige relatie met de stad, waar hij een lange tijd woonde en werkte. In 1761 vertrok hij naar Eisenstadt, waar hij in dienst werd genomen door vorst Esterházy. Als kapelmeester en hofcomponist van de rijke familie werd hij steeds bekender in muziekstad Wenen, ook al kwam hij er niet meer vaak.

Na de dood van Nicolaus Esterházy vertrok Haydn naar Londen, om in 1795 definitief terug te keren naar Wenen. Hij schreef er twee van zijn bekendste werken, ‘Die Schöpfung' en 'Die Jahreszeiten’, en overleed in 1809 in zijn Weense appartement. Hij werd begraven op de Hundsturm Begraafplaats - het huidige Haydnpark. Jaren later werd hij opgegraven om herbegraven te worden op het terrein van de Esterházy's. Maar toen de kist werd opengemaakt, bleek het hoofd van Haydn verdwenen...

Op de bovenstaande plattegrond vind je de volgende locaties: de Bergkirche (waar tevens het mausoleum van Haydn staat), het Esterházy Paleis en het Haydn-Haus in Eisenstadt, de Hundsturm Begraafplaats in Wenen en de Wiener Musikverein. Ab en Rebecca duiken in 'Klassieke Mysteries' verder in het vreemde verhaal van Haydns hoofd, dat ze onder andere langs zijn mausoleum in Eisenstadt en de Wiener Musikverein leidt. Ontdek het mysterieuze verhaal van Haydn en zijn twee schedels:

Beethoven in Wenen

Beethoven was 17 jaar toen hij in 1787 naar Wenen ging om les te krijgen van de grote Mozart. Die reis duurde niet lang - hij moest direct terug naar Bonn om zijn zieke moeder bij te staan - maar hij besloot het een paar jaar later nog eens te proberen. In 1792 verhuisde hij definitief naar de Oostenrijkse hoofdstad, waar hij bij Haydn in de leer ging (Mozart was inmiddels overleden). In Wenen ging Beethoven druk aan het werk en in 1795 kwam zijn eerste stapel composities uit.

Toch bleek de plek hem niet veel goeds te doen, want hij raakte depressief en ging op aanraden van zijn huisarts naar Heiligenstadt, een heilzaam plaatsje buiten de drukke binnenstad. De depressiviteit kwam deels door zijn toenemende doofheid. In Heiligenstadt schreef hij zijn testament, maar vastberaden het vol te houden ging hij weer terug naar Wenen. Daar schreef hij een aantal van zijn allermooiste werken, tot hij in 1826 overleed in zijn woning aan de Schwarzspanierstraße. Waar overleed hij aan? De omstandigheden waren uiterst verdacht... In de derde aflevering van 'Klassieke Mysteries' duiken Ab en Rebecca in het geheimzinnige verhaal.

Op de bovenstaande plattegrond vind je de volgende locaties: Tram 71 (een beruchte tramlijn...), het Zentralfriedhof, een beeld van Ludwig van Beethoven in Heiligenstadt, het Haus des Heiligenstädter Testaments, het Pasqualati-Haus en de Schwarzspanierstraße. Deze locaties leiden Ab en Rebecca steeds dichterbij het antwoord op de volgende vraag: Werd Ludwig van Beethoven vergiftigd? Ga met ze mee op reis:

Deel dit artikel