In 2019 stonden de spotlights bij NPO Radio 4 op Wolfgang Amadeus Mozart, in 2020 was het de beurt aan Ludwig van Beethoven. Van 15 tot en met 19 juni 2020 klonk er volop Beethoven op de zender. In de voorafgaande week konden luisteraars stemmen op hun favoriete Beethovenwerk. Op vrijdag 19 juni werd naar aanleiding van de stemperiode de ultieme Beethoven Top 30 uitgezonden. Ook online was er heel wat te beleven: bij AVROTROS Klassiek kwam elke dag een bijzondere video online, waarin een jong pianotalent zijn of haar favoriete sonate van Beethoven speelt.

De Ultieme Beethoven Top 30

NPO Radio 4 was benieuwd naar de favoriete Beethovenwerken van de luisteraars. Daarom werd iedereen opgeroepen om op zijn of haar favoriete muziekstuk te stemmen. De stemperiode werd zondag 7 juni afgetrapt bij Sander Zwiep in het radioprogramma 'Sander Speelt' en liep tot en met zaterdag 14 juni. The Best of Beethoven, de top 30 mooiste werken, klonk op vrijdag 19 juni integraal op NPO Radio 4. Op de eerste dag van de Beethovenweek werd bij Ab Nieuwdorp in De Klassieken de top 3 van de Beethoven Top 30 bekendgemaakt. Luister de Beethoven Top 30 terug.


Beethoven door pianotalenten

Elke dag van de Beethovenweek kwam er op het YouTube-kanaal van AVROTROS Klassiek een Beethoven-videoregistratie online. We daagden vijf jonge pianotalenten - Yang Yang Cai, Ramon van Engelenhoven, Lestari Scholtes, Hannes Minnaar en Anna Fedorova - uit om hun favoriete sonate van Beethoven te kiezen en voor ons te spelen. We regelden een locatie, een vleugel en twee cameramannen, en de pianisten zorgden voor de magie. Het resultaat is een serie mooie, rauwe en unieke video's. 

Meer Ludwig van Beethoven

Na de Top 30 en video's nog geen genoeg van Beethoven? Dan hebben we nog meer leuks voor je:

  • Werd Ludwig van Beethoven vergiftigd? In de podcast 'Klassieke Mysteries' ontrafel je samen met Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp het geheimzinnige verhaal. Volg Beethovens voetstappen naar Heiligenstadt, waar hij zijn testament schreef, en een van zijn woonhuizen in Wenen. Wijnexpert Ilja Gort doet een duit in het zakje over de mogelijke doodsoorzaak van de componist. Beluister de podcast Klassieke Mysteries.
  • Pianist Arthur Jussen soleert in Beethovens 'Pianoconcert nr. 2' door de Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Frans Brüggen. Bekijk het concert: pianoconcert nr 2.
  • Tijl Beckand onderzoekt de Nederlandse roots van Beethoven in de Beethovenspecial van De Tiende van Tijl. Bekijk de aflevering.
  • Quiz: Hoe goed ken jij Ludwig van Beethoven? Doe de test.
  • Dirigent Iván Fischer loodst je met audiocommentaar door zijn eigen versie van Beethovens 'Symfonie nr. 7', gespeeld door het Koninklijk Concertgebouworkest. Bekijk het concert.

Deel dit artikel