Het Pierre Palla Concertorgel - een bijzonder rijksmonument dat van 1936 tot 2004 in de studio van de AVRO stond - is na 15 jaar opslag weer thuis in Hilversum. Het orgel heette oorspronkelijk het AVRO Concertorgel, maar werd in 2013 vernoemd naar de man die jarenlang de vaste organist van de AVRO was: Pierre Palla. Het instrument heeft als nieuwe thuisbasis het Muziekcentrum van de Omroep en wordt in december 2019 officieel weer in gebruik genomen.

De AVRO-studio aan de 's-Gravelandseweg in Hilversum werd in 2004 verkocht, waarna het orgel werd verwijderd en opgeslagen in Utrecht. De 'Stichting Pierre Palla concertorgel' zorgde ervoor dat het orgel werd herbouwd en een nieuwe plek kreeg in Studio 1 van het Muziekcentrum van de Omroep. Ook gaven zij de nieuwe naam aan het orgel, als eerbetoon aan Palla.

Imposant en origineel

Het Pierre Palla Concertorgel is één van de allergrootste originele theaterorgels van Nederland. Het instrument bestaat uit een gigantische speeltafel en twee orgelkamers. Deze zitten vol met pijpwerk, slagwerk en percussie, naast bijzondere elementen zoals een Chinese gong, vogelgeluiden, kerkklokken en een brandweerbel. Tijdens de opslag in een loods in Utrecht raakte het orgel vervuild. Om het bijzondere instrument nieuw leven in te blazen, kocht de stichting alles op en konden ze met behulp van sponsoren en fondsen het rijksmonument opnieuw laten klinken. Het doel van de stichting was vanaf het moment van oprichten om het orgel voor een breed publiek te laten functioneren.

De voormalige AVRO-studio
Bron: AVROTROS
De voormalige AVRO-studio
De voormalige AVRO-studio

Nieuwe intonatie

Het orgel is tussen 2013 en 2018 grondig gerestaureerd in Den Bosch en in 2019 opnieuw heropgebouwd in het Muziekcentrum. De restauratie werd uitgevoerd onder advies van een groep deskundigen. Enkele dingen die zijn hersteld zijn de houten contructie, de fineerlagen, de klavieren, de presets en de registerlabels. Ook is er in de speeltafel een nieuwe digitale tractuur aangebracht. Voordat het orgel weer in gebruik kan worden genomen, moet er nog enkele maanden aan de intonatie worden gewerkt. Vanaf 10 december 2019 zal het legendarische orgel officieel weer worden gebruikt tijdens live concerten.

Pierre Palla

Organist Pierre Palla (1902-1968) begon zijn carrière in Amsterdam, waar hij in het Tuschinski-theater het Tuschinski-orgel bespeelde en pianist was van het theaterorkest. In 1931 werd hij aangenomen bij de AVRO, waar hij tot een jaar voor zijn dood zonder onderbreking werkte als solist op het AVRO-concertorgel.

Deel dit artikel