Op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid. Dat is de rubriek Vrij Spel van het NPO Radio 4-programma De Muziekfabriek, gepresenteerd door Jet Berkhout. Jonge, getalenteerde musici pakken de bladmuziek van een bekend klassiek werk en maken er een eigen variant van. In de vijfde aflevering spelen Julian, Sinan, Emmy en Jeroen van muzikaal ensemble Caravan een eigen versie van Mozarts 'Lacrimosa', een prachtig en tranentrekkend deel uit het 'Requiem'.

Caravan

Caravan verbindt Oost met West en klassiek met jazz. Violiste Emmy Storms, percussionist Jeroen Batterink en pianist en componist Julian Schneemann gaan samen op reis en negeren de grenzen die ze onderweg tegenkomen. In De Muziekfabriek spelen ze samen met fluitist Sinan Arat. Europese muziek blendt gemakkelijk met Arabische en Ierse klanken en al deze invloeden samen vormen het verhaal van Caravan, vol diversiteit en kracht.

Lacrimosa

Het ‘Lacrimosa’ is het laatste deel van het ‘Dies irae’ uit een requiem. Veel componisten hebben er een losstaand deel van gemaakt in hun compositie. Zo ook Mozart. Zijn ‘Requiem’ bleek zijn laatste werk te zijn en is nooit door hem zelf voltooid. Het ‘Lacrimosa’ lijkt het laatste deel te zijn dat hij zelf op papier zette, al wordt er over getwijfeld - de oorspronkelijke bladmuziek hakt het deel al na acht maten af. Misschien was dit bedoeld om later af te maken. Franz Xaver Süßmayr wordt gezien als de componist die het werk heeft afgerond, maar ook dit is nooit bevestigd.

De Muziekfabriek hoor je elke dag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 4. De rubriek Vrij Spel zit in de uitzending op zaterdag.

Deel dit artikel