Men neme twee keer 'La Mer', een muzikale blender, een fantastische zangeres en een virtuoos strijkkwartet. Het resultaat klonk zaterdag 27 oktober 2018 in het NPO Radio 4-programma De Muziekfabriek. Elke week daagt presentatrice Jet Berkhout in de rubriek 'Vrij Spel' jonge musici uit om van een bekend klassiek werk een geheel eigen en frisse versie te maken. Zangeres Charlotte Haesen nam 'La Mer' van Claude Debussy en 'La Mer' van Charles Trenet en zong, onder begeleiding van het Tobalita Strijkkwartet, de mash-up live in de studio.

Charlotte Haesen

Zangeres Charlotte Haesen werd geboren in Amsterdam, maar heeft wortels in Nederland, Frankrijk en Burundi. Haar carrière is net zo veelzijdig en afwisselend - haar scholing lag in de jazztraditie, maar ze stort zich net zo makkelijk in andere genres en zingt in verschillende formaties van over de hele wereld. Ze won de publieksprijs bij het Concours de la Chanson Alliance Francaise en kreeg prijzen voor haar unieke videoclips.

Tobalita Strijkkwartet

Ook het Tobalita Strijkkwartet komt uit alle windstreken. De drie nationaliteiten smelten samen in de homogeniteit van hun samenspel. Allevier de strijkers spelen in het Nederlands Philharmonisch Orkest. Als kwartet spelen ze graag klassiekers van Haydn, Mozart en Beethoven, maar ze duiken net zo lief in wat minder bekende werken van Kreisler en Ellington. Alle leden zijn gek op Franse chansons - vandaar dat de samenwerking met Charlotte ze zo natuurlijk afgaat.

De Muziekfabriek hoor je elke dag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 4. De rubriek Vrij Spel zit in de uitzendingen op zaterdag.

Deel dit artikel