Weg van die bladmuziek en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid. Dat is de rubriek Vrij Spel van het NPO Radio 4-programma De Muziekfabriek, gepresenteerd door Jet Berkhout. Jonge, getalenteerde musici pakken de bladmuziek van een bekend klassiek werk en maken er een eigen variant van. In de derde aflevering storten flamencogitarist Jeff Heijne en celliste Mascha van Nieuwkerk zich op het prachtige 'Après un rêve' van Gabriel Fauré.

Flamencogitarist Jeff Heijne

Als je bij flamencogitarist Eric Vaarzon Morel je bachelor mag doen, weet je dat het goed zit. Jeff Heijne studeerde bij Morel aan het Conservatorium van Amsterdam, haalde zijn bachelor en master en bracht ook meteen een solo-album uit: ‘Los Sentimientos del Flamenco’. Hij kreeg de Koorzaal van het Concertgebouw te Amsterdam helemaal vol en stond als groot contrast ook voor 20.000 man in Ahoy met Morel en ruiter Bas de Recht. Samen met de Pablo Martínez Flamenco-Jazz Band tourde hij door Spanje en Nederland en in 2016 was hij één van de hoofdacts bij het ‘Late Evening Zomercabaret’. Kortom: Jeff is er eentje om te onthouden. Dat werd ook opgemerkt bij Young Artsupport Amsterdam - in 2018 won hij de YAA-Award, een prijs voor jonge en bijzondere kunstenaars.


Celliste Mascha van Nieuwkerk

Met haar cello in de hand doorbreekt Mascha van Nieuwkerk klassieke barrières en verrijkt ze het genre met invloeden uit andere genres en culturen. Mascha is vrij, energiek en ritmisch en houdt van improviseren. Samen met vijf muzikale vrienden richtte ze het ensemble Fuse op, de vaste huisband van Podium Witteman. Haar bekendste optreden was de intieme instrumentale versie van het prachtige lied ‘Trois beaux Oiseau du Paradis’ van Ravel, dat ze vlak na de aanslag op de Bataclan in Parijs speelde.

De Muziekfabriek hoor je elke dag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 4. De rubriek Vrij Spel zit in de uitzending op zaterdag. 

Deel dit artikel