Weg van die bladmuziek en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid. Dat is de rubriek Vrij Spel van De Muziekfabriek, gepresenteerd door Jet Berkhout. Jonge, getalenteerde musici pakken de bladmuziek van een bekend klassiek werk en maken er een eigen variant van. In de tweede aflevering gaat marimbaspeler Jacob van Eijk aan de slag met Fauré's prachtige 'Pavane'.

Jacob van Eijk

De 20-jarige Jacob van Eijk begon op zijn achtste met slagwerkles. Na de kleine trom en de drumstel stortte hij zich op de bijzondere marimba, een aan de xylofoon verwant muziekinstrument. Jacob werd acht keer Nederlands Kampioen Drumbandmuzikanten - één keer zelfs met 98 van de 100 punten. Maar hij won nog veel meer: een eerste prijs bij de finale van het Prinses Christina Coucours, een eerste prijs op het Jeune Dominiqueconcours te Venlo en het Archipelcouncours te Eindhoven. Daarnaast was hij op televisie te bewonderen bij het Kinderprinsengrachtconcert in 2012 en De Tiende van Tijl in 2014. Kortom: Jacob is met recht een aanstormend talent te noemen.

De Muziekfabriek hoor je elke dag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 4. De rubriek Vrij Spel zit in de uitzendingen op zaterdag.

Deel dit artikel