Op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid. Dat is de rubriek Vrij Spel van het NPO Radio 4-programma De Muziekfabriek, gepresenteerd door Jet Berkhout. Jonge, getalenteerde musici pakken de bladmuziek van een bekend klassiek werk en maken er een eigen variant van. In de vierde aflevering bijt pianiste en componiste Anne-Maartje Lemereis zich in het prachtige 'Adagio for strings' van Samuel Barber.

Anne-Maartje Lemereis (1989) is componiste en pianiste. Die twee zijn volgens haar onlosmakelijk met elkaar verbonden - ze behaalde haar Bachelor- en Masterdiploma op beide gebieden. Dertien jaar lang volgde ze les bij Maud Nelissen, naast lessen in improvisatie en compositie, en op nieuwjaarsdag 2001 stond ze in het Concertgebouw samen met het Nederlands Blazers Ensemble haar eigen compositie 'Boris' te spelen. Kortom: Anne-Maartje wist al vroeg wat ze wilde én waar ze goed in was.

Componeren in opdracht

Tegenwoordig componeert ze in opdracht voor musici en ensembles. Ze schreef onder meer de mini-opera 'Ping' voor Ensemble Vonk, 'Aleksandra' voor Podium Witteman en een serie stop-motion films met muziek voor het Nederlands Silent Film Festival. Daarnaast geeft ze les in piano en compositie in haar eigen lespraktijk.

De Muziekfabriek hoor je elke dag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 4. De rubriek Vrij Spel zit in de uitzending op zaterdag.

Deel dit artikel