Weg van die bladmuziek en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid. Dat is de rubriek Vrij Spel van het NPO Radio 4-programma De Muziekfabriek, gepresenteerd door Jet Berkhout. Jonge, getalenteerde musici pakken de bladmuziek van een bekend klassiek werk en maken er een eigen variant van. Pianiste en actrice Valentina Tóth, eerder bij AVROTROS te zien als huispianiste van het programma De Tiende van Tijl, ging de uitdaging aan en nam Schuberts 'Der Erlkönig' als uitgangspunt voor een nieuw werk. Het resultaat? Een ware Disneymusical!

Meer over Valentina Tóth

Valentina (1994) is van vele markten thuis: ze studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium en acteren aan het Royal Institue of Theatre, Cinema and Sound, beiden in Brussel. Vanaf haar twaalfde gaf ze al piano-optredens in Europa en de Verenigde Staten en op haar achttiende bracht ze haar eerste debuutalbum uit: 'Hungarian Horizon'. Ze won een Diapason d'Or voor de cd. Winnen doet ze sowieso veelvuldig: zo ontving ze zowel de publieks- als de juryprijs op het Nationale Prinses Christina Concours en de eerste prijs op het Internationaal Muziekconcours Stockholm. In het vierde, vijfde en zesde seizoen van het AVROTROS-programma De Tiende van Tijl was ze te zien als huispianiste. Naast soliste is Valentina ook actief als kamermusicus, onder meer met het Menotti Trio en het Volkmann Trio. Ook op theatergebied is ze altijd actief gebleven: in 2016 maakte en speelde ze de voorstelling 'Prelude de la Mort de Monsieur Mouche' en in 2018 speelde ze mee in de voorstelling 'Valavond' van Het Houten Huis. In datzelfde jaar maakte ze de muzikale familievoorstelling 'Icarus', waar ze tevens zelf in speelde.

De Muziekfabriek hoor je elke dag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 4. De rubriek Vrij Spel zit in de uitzendingen op zaterdag.

Deel dit artikel