De dirigentenwereld is van oudsher een mannenbolwerk, maar de vrouwen komen eraan! In de 3-delige documentaireserie Vrouwen op de bok volgen we drie vrouwelijke dirigenten en onderzoeken we wat het betekent om in de huidige tijd een 'maestra' te zijn. Vrouwen op de bok is vanaf november 2022 te zien op NPO 2 Extra & NPO Start.

Acht procent

Nog geen acht procent van de professionele symfonieorkesten ter wereld staat onder leiding van een vrouwelijke chef-dirigent. Wat is er nodig om de kloof tussen mannelijke en vrouwelijke dirigenten te dichten?

blockquote
Als de mannen dat doen, waarom zou ik dat niet doen?
Anja Bihlmaier
Anja repetities.png
Anja Bihlmaier tijdens een repetitie
Anja repetities.png

De hoofrolspeelsters

In de serie Vrouwen op de bok staan drie dirigenten in de schijnwerpers: Anja Bihlmaier, chef-dirigent van het Residentie Orkest Den Haag, Kristiina Poska, chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen en Pascale van Os, assistent-dirigent bij het Orchestre Philharmonique Royal de Liège. Wie zijn deze dirigenten, hoe zijn ze gekomen waar ze nu zijn en wat is hun visie op de huidige ontwikkelingen en op de toekomst?

blockquote
Je wil aangenomen worden omdat je je ‘job’ goed doet, maar niet omdat je een vrouw bent.
Pascale van Os

Aflevering 1

De dirigentenwereld is aan het veranderen: er liggen steeds meer kansen voor vrouwelijke dirigenten. De weg naar meer gelijkheid is echter geen gemakkelijke. De verwachtingen voor vrouwen liggen vaak hoger dan voor hun mannelijke collega's en de vaste posities bij de toporkesten zijn nog altijd bezet door mannelijke chef-dirigenten. In de eerste aflevering van de serie ‘Vrouwen op de bok’ maak je kennis met drie vrouwelijke dirigenten: Anja Bihlmaier, Kristiina Poska en Pascale van Os. Waarom is dit volgens hen hét moment om de vrouwen in de schijnwerpers te zetten?

Bekijk aflevering 1

Aflevering 1 is te zien vanaf zaterdag 5 november om 12:00 uur op NPO 2 Extra en NPO Start.

Pascale. repetities.png
Pascale van Os tijdens een repetitie
Pascale. repetities.png

Aflevering 2

We gaan terug in de tijd, naar de allereerste vrouwen op de bok. We laten je kennis maken met de pioniers van vroeger en de rolmodellen van vandaag. Hoe belangrijk zijn rolmodellen om het stereotype beeld van een dirigent te veranderen? En wat zijn nou daadwerkelijk de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke dirigenten?

Bekijk aflevering 2

Aflevering 2 is te zien vanaf zaterdag 12 november om 12:00 uur op NPO 2 Extra en NPO Start.

Kristiina met orkest.png
Kristiina Poska op de bok
Kristiina met orkest.png

Aflevering 3

Er zijn wereldwijd allerlei initiatieven die bijdragen aan een gelijkwaardigere verdeling tussen mannen en vrouwen op de bok. Zo reizen we af naar La Maestra in Parijs, een competitie en academie voor 'maestra's' van over de hele wereld. Ook bezoeken we de masteropleiding orkestdirectie waar jaarlijks jong talent wordt opgeleid en spreken we met programmeurs van toporkesten. Waar liggen nog kansen om de ontwikkelingen op gang te helpen? 

Bekijk aflevering 3

Aflevering 3 is te zien vanaf zaterdag 19 november om 12:00 uur op NPO 2 Extra en NPO Start.

blockquote
I think we have to understand that we are part of a historical development.
Kristiina Poska

De driedelige serie Vrouwen op de bok is vanaf november 2022 te zien op NPO 2 Extra & NPO Start:

  • Aflevering 1 is te zien vanaf zaterdag 5 november, 12:00 uur op NPO 2 Extra & NPO Start.
  • Aflevering 2 is te zien vanaf zaterdag 12 november, 12:00 uur op NPO 2 Extra & NPO Start.
  • Aflevering 3 is te zien vanaf zaterdag 19 november, 12:00 uur op NPO 2 Extra & NPO Start.

Deel dit artikel