De jonge musici die deelnemen aan het talenttraject 'AVROTROS Klassiek presenteert!' nemen samen met AVROTROS hun debuutalbum op. Een vaste waarde bij deze cd-opnames is opnameleider en klanktechnicus Guido Tichelman.

Tichelman (51) studeerde muziekregistratie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en is gespecialiseerd in het opnemen van klassieke muziek. De technicus - die zelf cello speelt - won in 2018 een Grammy Award voor zijn bijdrage aan de cd 'Crazy Girl Crazy' van sopraan en dirigent Barbara Hannigan.

De kunst van klanktechnici

Volkskrantjournalist Merlijn Kerkhof liep een dag mee met Tichelman tijdens opnames voor het Nederlands Kamerkoor in de Waalse Kerk te Amsterdam. In het interview vertelt Tichelman meer over zijn werk: "Dat opnemen zelf is niet het meeste werk. [...] Meedenken met de musici, aanwijzingen geven. En als er genoeg goede takes (stukjes van de totale opname, red.) zijn: monteren.’ Bot gezegd: het beste materiaal selecteren, knippen en aan elkaar plakken. ‘Vervolgens maak ik een zo mooi mogelijke mix.’" En waarom worden klassieke cd's regelmatig in andere ruimtes dan een studio opgenomen? Daarover zegt hij: "De kunst van klanktechnici [...] is om de ruimte te vangen, om die kenmerkende akoestiek mee te nemen in je opname." Je leest het volledige interview op de site van De Volkskrant


CD-opnames AVROTROS Klassiek presenteert!

Guido Tichelman verzorgde eerder ook al de eerste twee cd’s die zijn uitgekomen binnen het talenttraject: het album van violist Niek Baar en het album van pianist Ramon van Engelenhoven. Voorjaar 2019 komt de derde cd onder zijn leiding uit, waarop sopraan Elisabeth Hetherington samen met luitist David Mackor werken van John Dowland en tijdgenoten laat horen.

Deel dit artikel