Traditiegetrouw gaat NPO Radio 4 elk najaar het land in om stemmen te verzamelen voor de ultieme klassieke toplijst van Nederland. Zo ook in 2020! Tijdens de stemperiode voor de Klassieke Top 400 - voorheen de Hart & Ziel Lijst - reden presentatoren in een elektrische bus door het land, op zoek naar mooie verhalen en verrassende muziek. Op donderdag 15 oktober werd bij Ab Nieuwdorp in De Klassieken de top 3 van de lijst bekendgemaakt. In de week van 19 oktober wordt de volledige lijst uitgezonden op NPO Radio 4.

clock update 15 okt 2020, 7:42
Top 3 van de Klassieke Top 400 bekend

Donderdag 15 oktober werd bij Ab Nieuwdorp in het radioprogramma De Klassieken de top 3 van de ultieme Klassieke Top 400 bekendgemaakt. Op de eerste plaats staat de 'Matthäus-Passion' van Johann Sebastian Bach, gevolgd door het 'Requiem' van Mozart. De derde plek is voor 'Spiegel im Spiegel' van Arvo Pärt. In de week van 19 oktober 2020 wordt de volledige Top 400 uitgezonden op NPO Radio 4.

Stem op jouw favoriete klassieke werken

Een week lang reisden de presentatoren van NPO Radio 4 door heel Nederland om met de elektrische Klassieke Top 400 Stembus zo veel mogelijk stemmen te verzamelen. Presentator Sander Zwiep was chauffeur en nam elke dag een andere presentator mee. Zondag 4 oktober schoof Jet Berkhout aan en ging ze op tour door Drenthe en Overijssel. Woensdag 7 oktober ging Ab Nieuwdorp mee naar Brabant, Gelderland en Utrecht en vrijdag 9 oktober waren Sander en Carine Lacor te vinden in Zuid-Holland en Brabant.

Muziek op onverwachte locaties

In de provincies gingen de presentatoren op bezoek bij muziekliefhebbers en brachten ze live musici naar onverwachte plekken, waaronder een atelier, pluktuin en wijngaard. Op de website van NPO Radio 4 vind je foto- en audioverslagen van de bijzondere stemweek.

Coronamaatregelen

Natuurlijk wordt er in en rondom de bus rekening gehouden met de coronamaatregelen. De bezoekjes aan de muziekliefhebbers zijn coronaproof, op 1,5 meter afstand. Ook de bezoeken aan professionele musici en scholen verlopen met inachtneming van de regels en afspraken. 

De route van de bus is te volgen via www.nporadio4.nl. Op NPO Radio 4 is dagelijks in de uitzendingen te horen waar de bus zich op dat moment bevindt.

De stembus voor de Klassieke Top 400 sluit op vrijdag 9 oktober om 20:00 uur. Online stemmen kan via nporadio4.nl/top400. De uiteindelijke Klassieke Top 400 wordt uitgezonden op NPO Radio 4 van maandag 19 t/m vrijdag 23 oktober, dagelijks van 7:00 tot 23:00 uur.

Deel dit artikel