Welk werk van Beethoven is volgens de luisteraars van NPO Radio 4 het allermooist? Maandag 15 juni 2020 werd bij Ab Nieuwdorp in De Klassieken de top 3 van de ultieme Beethoven Top 30 bekendgemaakt. Leuk detail: de toplijst bestaat uit drie symfonieën! 

Corine Rietveld, producent bij NPO Radio 4 en coördinator van de Beethoven Top 30, onthulde de drie werken. Op nummer drie staat Beethovens 'Symfonie nr. 7', voor veel stemmers te linken aan de film The King's Speech. Op nummer twee staat de 'Symfonie nr. 9 - 'Ode an die Freude', waarbij duidelijk naar voren kwam dat voornamelijk de saamhorigheid en trots op Europa aansprekend werken. De eerste plek is voor Beethovens 'Symfonie nr. 6, 'Pastorale''

Volgens Corine was het spannend tot het laatste moment. "Het was stuivertje wisselen tot de laatste uren." De ontknoping was dan ook een mooie verrassing. De volledige Top 30 werd vrijdag 19 juni integraal uitgezonden. Luister de Beethoven Top 30 op NPO Radio 4 terug.

BEKIJK DE VOLLEDIGE BEETHOVEN TOP 30

Beethovenweek 

In de derde week van juni 2020 stond NPO Radio 4 helemaal in het teken van componist Ludwig van Beethoven. In de voorafgaande week konden luisteraars van de zender stemmen op hun favoriete werk van Beethoven. Tijdens de week zelf klonk er volop Beethoven in alle programma's op de klassieke zender en waren er online extra podcasts te beluisteren en artikelen te lezen. Bij AVROTROS Klassiek verscheen er elke dag een videoregistratie van een pianosonate van Beethoven door een jong pianotalent. De Beethovenweek werd afgesloten met de volledige Beethoven Top 30.

Deel dit artikel