Vrijdag 17 september is het zo ver: de feestelijke opening van het nieuwe seizoen van het AVROTROS Vrijdagconcert! Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van James Gaffigan spelen onder meer de wereldpremière van Event-Horizon, geschreven door Jan-Peter de Graaff in opdracht van AVROTROS Vrijdagconcert.

Wereldpremière

Ter ere van het 75-jarig jubileum van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor componeerde Jan-Peter de Graaff in opdracht van AVROTROS Vrijdagconcert, het werk Event-Horizon. De wereldpremière vindt een jaar later plaats dan gepland, maar op deze avond wordt het dan eindelijk ten gehore gebracht.

De uitvoering van Event-Horizon werd met 4 sterren beoordeeld door het NRC

De op Terschelling opgegroeide De Graaff (1992) heeft ondanks zijn jonge leeftijd al een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Hij studeerde compositie aan de conservatoria van Den Haag en Londen. Zijn afstudeerwerk, de opera ‘All Rise!’, werd in 2016 bekroond met de prijs voor meest originele eindexamen. Daarnaast kreeg zijn orkestwerk ‘Le café de nuit’ twee jaar later de prestigieuze Rostrum Award voor componisten onder de 30. Met zijn kleurrijke en melodieuze composities voor zeer uiteenlopende bezettingen is hij tegenwoordig een veelgevraagd componist in binnen- en buitenland. Zijn muziek is onder andere uitgevoerd door het BBC Symphony Orchestra, het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Residentieorkest.

Lees verder op de website van NPO Radio 4: '(Alsnog) een wereldpremière voor Jan-Peter de Graaff'

Jean Sibelius & César Franck

Het openingswerk van de avond is ‘De Oceaniden’ van Jean Sibelius. De vader van de Finse muziek is het meest bekend van zijn symfonische gedicht Finlandia, wat door zijn landgenoten is omarmd als het officieuze volkslied. Voor De Oceaniden (1914) heeft Sibelius zijn inspiratie gevonden in de zeenimfen uit de Griekse mythologie die de Middellandse Zee bevolkten. De muziek laat het ontwaken van de zee horen. De kalme passages in de opening slaan geleidelijk over in een meer dreigende toon, wat uitmondt in het stormachtige hoogtepunt van het werk. Met dit stuk laat Sibelius de natuur in de muziek tot leven komen.

Het concert sluit af met ‘Rédemption’ van de Franse componist César Franck. Franck schreef dit stuk in 1871 voor symfonieorkest, maar in de herziene versie van 1873 voegde hij een spreekstem, een sopraansoli en een koor toe. Het werk is religieus van aard en beschrijft de wereld vóór de komt van Christus, de invloeden van Christus en het verval wanneer zijn pad niet wordt gevolgd. De sopraan, gezongen door Julie Boulianne, vertegenwoordigt de aartsengel die namens God vergeving biedt voor de menselijke zonden. De verteller tijdens deze uitvoering is Sebastiaan Dutrieux.

Het Openingsconcert van het AVROTROS Vrijdagconcert wordt op 17 september vanaf 20:00 uur live vanuit TivoliVredenburg uitgezonden op NPO Radio 4 en is tevens te bekijken via de livestream op www.nporadio4.nl/live.

Klik hier voor kaarten en het programmaboekje

Deel dit artikel