Deze week vindt het concours van de Young Pianist Foundation plaats, met als klapstuk de finale op zondag 20 februari. Onze ‘eigen’ Yang Yang Cai won drie jaar terug de vorige editie van het concours en treedt zondag op tijdens het juryberaad. Ramon van Engelenhoven, die net als Yang Yang deelnemer was van talenttraject AVROTROS Klassiek presenteert! won het concours zeven jaar geleden.

Het concours van de Young Pianist Foundation (YPF) laat jonge pianisten al ruim twintig jaar het beste uit zichzelf halen. Dit jaar voor het eerst staat de YPF Piano Competition ook open voor internationale deelnemers en dat zie je ook terug in het internationale namenlijstje van de finalisten. Eerdere winnaars waren Hanna Shybayeva, Nino Gvetadze, Thomas Beijer, Daniel van der Hoeven, Rosalía Gómez Lasheras, Ramon van Engelenhoven en Yang Yang Cai.

Aanstaande zondag 20 februari vindt de finale plaats. Vanaf 14:15 uur strijden de drie finalisten in het Muziekgebouw aan 't IJ om zowel de felbegeerde Eerste Prijs als de Grand Prix Youri Egorov én de Publieksprijs. De finalisten hebben de keuze uit het spelen van een concert van Beethoven of Schumann en worden begeleid door Phion o.l.v. Antony Hermus. De jonge pianisten spelen ook allemaal het nieuwe werk van de Nederlandse componist Reza Namavar, Ti'afa'a. Een wereldpremière! De finale wordt live gestreamd.

A tribute to Youri Egorov

Een avond eerder, op zaterdag 19 februari wordt A tribute to Youri Egorov gespeeld. Maar liefst acht meesterpianisten zijn op één avond te horen: Severin von Eckardstein, Jean-Claude Vanden Eynden, Edith Fischer, Hannes Minnaar, Nino Gvetadze, Hanna Shybayeva, Ronan O'Hora en YPF artistiek directeur en winnaar van de Nederlandse Muziekprijs Thomas Beijer spelen een hommage aan de veel te jong overleden Russisch-Nederlandse meesterpianist.

Bekijk hieronder hoe Yang Yang Cai de Prélude nr. 5 van Rachmaninov speelt.

Deel dit artikel