Dankzij het talenttraject AVROTROS Klassiek presenteert! krijgen jonge klassieke muziektalenten een flinke impuls bij de start van hun professionele carrière. Ze doen media-ervaring op en werken aan de opname en de uitgave van hun debuut-cd. In dit AVROTROS Vrijdagconcert tonen pianiste Yang Yang Cai, harpist Joost Willemze en het duo Jelmer de Moed (klarinet) & Rik Kuppen (piano) hun kunnen.

Steun het talenttraject en ontvang de debuut-cd's

In zuidelijke sferen

De AVROTROS-talenten stelden speciaal voor dit concert een programma samen vol mediterrane en Zuid-Amerikaanse invloeden. Er klinkt muziek van Franse componisten zoals Ibert en Ravel, wiens moeder Baskisch was. Beiden hadden een grote liefde voor de Spaanse literatuur en muziek.

Stravinsky, De Falla en Debussy
Yang Yang Cai laat de ritmische invloeden uit de tango horen in de muziek van Stravinsky. Joost Willemze neemt het publiek mee naar Granada met de muziek van De Falla. Het duo Jelmer de Moed en Rik Kuppen toveren met klankkleuren in Debussy.

Met betoverend licht
Ondersteund door de visuals van VJ Noralie, brengen de Rising Stars een gevarieerd muzikaal panorama met veel passie en temperament. Van levendige Argentijnse ritmen en invloeden uit de Braziliaanse volksmuziek tot impressionistische klanken en minimalistische eenvoud. Tot slot klinkt er ook oude Arabo-Andalusische muziek uit de tijd dat het Iberisch schiereiland (van 711 tot 1492) nog Arabisch was en Al Andalus werd genoemd.

Dit concert werd gegeven op 27 januari 2023 in de Grote Zaal van TivoliVredenburg in Utrecht en werd live uitgezonden op NPO Klassiek. De uitzending kun je hier terugluisteren

Uitvoerenden

AVROTROS Klassiek presenteert
Yang Yang Cai piano
Joost Willemze harp
Jelmer de Moed klarinet
Rik Kuppen piano
Jan Pieter Koch regie
Noralie visuals
Leonard Evers presentatie
Toek Numan arrangementen

Steun het talenttraject en ontvang de debuut cd's

Deel dit artikel