Johann Sebastian Bach en zijn zonen, een hele generatie aan Straussen en een getalenteerde zus en broer - veel bekende klassieke componisten hadden hun talent niet van een vreemde.

1. Bach en zijn zonen
Johann Sebastian Bach werd geboren binnen een zeer muzikale familie - de zeven generaties voor hem brachten al meer dan 120 musici voort. Daar deed hij zelf vrolijk aan mee: hij kreeg twintig kinderen uit twee huwelijken, allemaal “geboren musici”, zoals hij zelf aan een jeugdvriend schreef. Tien kinderen haalden de volwassen leeftijd en de zes zonen streefden allemaal een carrière als componist of musicus na. De bekendsten zijn organist en componist Wilhelm Friedemann, klavecinist, componist en cantor Carl Philipp Emanuel, klavecinist en componist Johann Christoph Friedrich en klavecinist en componist Johann Christian II.

Bach en zijn familie
Bach en zijn familie
Bach en zijn familie

2. De familie Mozart
De Oostenrijks-Duitse Johann Georg Leopold Mozart was componist en violist. Hij studeerde in eerste instantie logica en fysica, maar niemand kon om zijn muzikale begaafdheid heen, dus na zijn studie ging hij aan de slag als musicus in Salzburg. Daar schreef hij zijn eerste composities: de zes triosonates. In 1747 trouwde Leopold met Anna Maria Pertl. Van de zeven kinderen die ze kregen, overleefden er twee: Maria Anna Walburga Ignatia en Wolfgang Amadeus. Maria was een getalenteerd pianiste en violiste - de carrière van Wolfgang Amadeus is niemand onbekend. Hij groeide uit tot één van de allerbekendste componisten ooit. Wolfgang zelf bracht ook een musicus voort: zijn zoon Franz Xaver Wolfgang maakte in zijn leven veel kamermuziek, liederen en pianoconcerten. Zijn andere zoon, Carl Thomas Mozart, probeerde het nog even, maar stopte met zijn studie muziekwetenschap om ambtenaar te worden.

Maria Anna en Wolfgang Amadeus Mozart
Maria Anna en Wolfgang Amadeus Mozart
Maria Anna en Wolfgang Amadeus Mozart

3. De Straussen: Senior vs. Junior
Als je de familie Strauss zegt, dan zeg je de Weense Wals. Er waren aardig wat Straussen om het genre bekendheid te geven. Vader Johann Strauss, de Senior, had drie zonen met een muzikale carrière. De bekendste is zijn naamgenoot: Johann Strauss jr., die uitgroeide tot de grootste componist van de drie. Broers Josef en Eduard probeerden het wel, maar hebben nooit hetzelfde niveau kunnen bereiken. Eduard zorgde wel voor een derde Johann in de familie en gaf zijn zoon de naam Johann III. Die groeide uit tot een verdienstelijke componist en dirigent. Om enige verwarring te voorkomen: andere bekende Straussen, zoals Richard Strauss en Oscar Strauss, behoren niet tot deze familie.

Eduard, Johann en Josef Strauss
Eduard, Johann en Josef Strauss
Eduard, Johann en Josef Strauss

4. Fanny en Felix Mendelssohn
De familie Mendelssohn is terug te leiden naar Moses, een Duits-Joodse filosoof die in de 18e eeuw de Joodse Verlichting de wereld inbracht. Moses trouwde met Fromet Gugenheim en kreeg zes kinderen, waaronder Abraham Mendelssohn. Bij Abraham begon de bekendste tak: hij kreeg zoon Felix en dochter Fanny. Fanny was een ontzettend productieve componiste - ze schreef maar liefst 466 composities. Toch heeft ze altijd in de schaduw gestaan van haar broer Felix, die furore maakte als componist, dirigent, organist en pianist.

Fanny en Felix Mendelssohn
Fanny en Felix Mendelssohn
Fanny en Felix Mendelssohn

Deel dit artikel