Wil je weten hoe zwaar licht is, waarom afvallen zo moeilijk is of waarom pubers niet luisteren naar hun ouders? Gregory Sedoc gaat met de knapste koppen van Nederland op zoek naar het antwoord op prangende vragen van kijkers. De vraag van vandaag is van Kes. Hij wil weten of je dementie kan voorkomen. 

Kes woont in Woudenberg, waar hij een winkeltje met lp's en boeken heeft. Toen zijn buurman kortgeleden plotseling stierf, kwam aan het licht dat ook zijn buurvrouw ernstig ziek was. Zij heeft dementie.

Antwoord van professor epidemiologie 

In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Kes antwoord op zijn vraag in de vorm van een privécollege van professor epidemiologie Arfan Ikram. Hij onderzoekt waarom de ene persoon wel en de andere niet wordt getroffen door dementie.

Arfan Ikram is hoogleraar aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Amerikaanse Harvard. Hij staat aan het hoofd van het langstlopende bevolkingsonderzoek in Nederland. Arfan Ikram kan de vraag van Kes zeker beantwoorden.

Deel dit artikel