Ben je benieuwd naar de werken van Gauguin en Laval die zij op het eiland Martinique hebben gemaakt? In het Van Gogh Museum kun je vanaf 5 oktober 2018 t/m 13 januari 2019 die kunstwerken bewonderen in de tentoonstelling 'Gauguin & Laval op Martinique'. Wij mogen 5x2 kaarten weggeven!

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de twee Franse kunstenaars die in 1887 samen naar het verre Martinique reisden om daar een nieuwe wereld te ontdekken. Ze wilden vluchten uit het Parijse mondaine en 'verdorven' leven en zochten naar een meer idyllische en ongerepte omgeving.

In Krabbé zoekt Gauguin zie je welke tocht de kunstenaars hebben afgelegd

Met expressieve penseelvoering en warme kleuren legden Gauguin en Laval het eiland en zijn inwoners vast. Paul Gauguin in 1890: 'I had a decisive experience in Martinique. It was only there that I felt like my real self, and one must look for me in the works I brought back from there rather than those from Brittany, if one wants to know who I am.'

Doorslaggevend voor Gauguins ontwikkeling als kunstenaar

De tentoonstelling laat zien wat de impact van de tijd in Martinique is geweest op de artistieke ontwikkeling van beide kunstenaars. Tot op heden is dit thema onderbelicht gebleven en het is dan ook voor het eerst dat er een tentoonstelling aan deze belangrijke periode uit de carrières van Gauguin en Laval gewijd wordt. Tevens zijn er nog nooit eerder zoveel werken uit de periode Martinique samen in één tentoonstelling te zien geweest. Naast schilderijen zullen ook schetsen, uitgewerkte tekeningen en pastels getoond worden, die samen een prachtig beeld geven van de werkwijze van Gauguin en Laval en hoe doorslaggevend deze exotische reis is geweest voor hun ontwikkeling als kunstenaar. 

Duurste kunstaankoop van Van Gogh ooit

Van Gogh was zeer enthousiast over de schilderijen die Gauguin op Martinique had gemaakt en noemde de werken vaak in zijn brieven. Voor 400 francs kocht Theo van Gogh Gauguins De mangobomen, Martinique (1887). Het was de duurste kunstaankoop die hij ooit deed. 

Laval wordt vaak beschouwd als leerling van Gauguin, maar verbleef langer dan Gauguin op Martinique. 'The natives are infinitely picturesque, we could not have wished for more. It is a completely unchartered terrain, there is enough to see and to produce for multiple artists' lives', zei Charles Laval in 1887.

Kans maken?

We mogen 5x2 kaarten voor de tentoonstelling in het Van Gogh Museum én een catalogus weggeven! Wil jij kans maken? Vul dan onderstaand formulier in. Let op: u kunt t/m woensdag 30 mei meedoen.

Vul hier je gegevens in

Deel dit artikel