In de serie ‘De brieven van Paul Gauguin’ presenteren we zes vertaalde brieven van Paul Gauguin aan Vincent van Gogh in de periode van 29 februari 1888 tot en met 28 juni 1890. Op dat moment is Gauguin aan het werk in Frankrijk. Met aanvullende verhalen en met fragmenten uit Krabbé zoekt Gauguin proberen we de brieven meer context te geven.

Locatie: Parijs

Mijn beste Vincent,

Ik heb met veel aandacht uw werk bekeken sinds dat wij elkaar voor het laatst gezien hebben; eerst bij uw broer en bij de expositie van de Onafhankelijken. Vooral op deze laatste plaats kan men goed beoordelen wat u maakt, of vanwege het feit dat de werken daar naast elkaar hangen, of vanwege werken die in de buurt hangen. Ik geef u mijn oprechte complimenten en voor veel artiesten bent u de meest opvallende in de expositie. Met zaken uit de natuur bent u de enige daar die nadenkt. Ik heb erover gesproken met uw broer en er is er een die ik graag met u zou willen ruilen tegen iets anders naar uw keuze. Die waar ik over spreek betreft een landschap met bergen. Twee kleine reizigers lijken te klimmen op zoek naar het onbekende. Er is in dit schilderij een Delacroix-achtige emotie met een stimulerende kleur. Hier en daar rode accenten als lichtjes, alles in een paarse toon. Het is mooi en grandioos.

Ruilen deed Gauguin wel vaker. Zo zag hij twee werken met zonnebloemen van Vincent van Gogh die hij graag wilde ruilen tegen een van zijn werken. Vincent schrijft erover naar zijn zus.

Gauguins bewondering voor Van Gogh

Ik heb er lang over gesproken met Aurier, Bernard en vele anderen. Iedereen maakt u een compliment. Guillaumin is de enige die zijn schouders ophaalt als hij erover hoort spreken. – Overigens begrijp ik hem wel, gegeven het feit dat hij de materie enkel ziet met een oog, zonder zijn hersens erbij te gebruiken. Wat betreft mijn schilderwerk van de laatste jaren is hij hetzelfde en begrijpt er niets van.
Ik heb erg getwijfeld alvorens u te schrijven wetende dat u net uit een lange crisis komt, ook vraag ik u slechts te antwoorden wanneer u weer helemaal op krachten bent. Laten we hopen dat door het warme weer dat eraan staat te komen u eindelijk helemaal zal genezen, de winter is altijd gevaarlijk voor u.

Hartelijke groeten,
Geheel de uwe,

Paul Gauguin

Uit deze brief blijkt weer dat Gauguin Van Gogh zeker bewonderde, maar Vincent bewonderde Gauguin ook enorm. Gauguin was de grote meester voor hem. Van Gogh raakt weg van Gauguins werk ‘De mangobomen, Martinique’ en dringt bij zijn broer Theo aan om het te kopen.

Van Goghs bewondering voor Gauguin
paul_gauguin_de_mangobomen_vangoghmuseum.jpg
Paul Gauguin – De mangobomen, Martinique (1887)
paul_gauguin_de_mangobomen_vangoghmuseum.jpg

Vorige brief   Volgende brief

Deel dit artikel