Met welke boeken loopt Jeroen Krabbé nou onder zijn arm in Krabbé zoekt Gauguin? Ontdek (het tweede deel van) de belangrijkste boeken die zijn gebruikt voor de research van het programma.

Prints in Paris 1900, van elitair tot populair - Fleur Roos Rosa de Carvalho

Tijdens de Franse fin de siècle (een stijlperiode aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw) vierde de prentkunst hoogtij. Ook Gauguin waagde zich aan het maken van prenten. Kunstenaars maakten niet alleen prenten voor de decoratie van woningen, ze produceerden ook toegepaste grafiek voor een breder publiek. De Carvalho neemt de lezer mee op een verkenning van deze kunstvorm, van de high art tot de kunst ‘voor het volk’. Dit boek, vormgegeven in ‘prentstijl’, wordt geïllustreerd met voorbeelden van affiches, bladmuziek en tijdschriftillustraties.

Gauguin - Foundation Pierre Gianadda

Paul Gauguin stuurde in zijn leven veel brieven. Tijdens zijn reizen naar het eiland Martinique en later Tahiti schreef hij veel brieven naar zijn (ex)vrouw Marte. Ook was er een intensieve briefwisseling met Vincent van Gogh. In dit boek van de Foundation Pierre Gianadda vind je 18 postkaarten met kunstwerken van Gauguin.

Gauguin - Galeries nationales du Grand Palais Paris

Gauguin heeft in zijn carrière meerdere keren in Parijs zijn werk mogen exposeren. Net als alle andere grote meesters uit de geschiedenis wordt is werk nog lang na zijn overlijden te bewonderen in verschillende musea. Zo ook in de Galeries Nationales in Grand Palais in Parijs. In 1989 was veel van het werk van Gauguin hier te zien in een grote tentoonstelling. Van deze tentoonstelling is een catalogus gemaakt, waarin Gauguins werken worden getoond en beschreven.

boekenlijst_Gauguin_Artist_as_Alchemist_-_Gloria_Groom.jpg
Artist a Alchemist
boekenlijst_Gauguin_Artist_as_Alchemist_-_Gloria_Groom.jpg

Gauguin Artist as Alchemist - Gloria Groom

Gauguin is vooral bekend om zijn schilderijen, maar niet iedereen weet dat hij ook andere kunstwerken maakte. Op Tahaiti bijvoorbeeld, vervaardigde hij sculpturen van zogeheten rosewood. Deze hardhoutsoort was goed bestand tegen rotting en ongedierte. Gauguin deed allerlei experimenten en de kunstwerken die hieruit voortvloeiden waren een bron van inspiratie voor zijn manier van schilderen. In het boek Gauguin, Artist as Alchemist worden de kunstwerken van Gauguin uitgebreid geanalyseerd en gaan de researchers diep in op de methodes die Gauguin gebruikte.

Figaro Exposition1889 - Goupil & C, Editeurs 

In 1889 werd de wereldtentoonstelling in Parijs gehouden. Paul Gauguin was ook aanwezig op deze tentoonstelling. Hier stond hij met de 'Volpini-serie', een reeks van 11 prenten van Gauguin die het Van Gogh Museum in 2004 aankocht. De kunstenaar maakte de serie op aandringen van Theo van Gogh, de broer van Vincent en de kunsthandelaar van Gauguin.

De schilder exposeerde zestig werken in Café des Arts van de heer Volpini op het terrein van de Wereldtentoonstelling, en de serie was daar een onderdeel van. ‘De prenten waren het visitekaartje van Gauguin om zich aan de wereld te presenteren’. Vermoedelijk heeft Gauguin hier geen enkel werk verkocht. In het boek over deze tentoonstelling staan illustraties waarop onder meer vele koloniale paviljoens te zien zijn. Leuk weetje: voor deze tentoonstelling werd de Eiffeltoren gebouwd. Ook hier wordt aandacht aan besteed in het boek.

Paul Gauguin - Hatje Cantz Fondation Beyeler

In dit boek van de Duitse uitgever Hatje Cantz wordt uitgezocht welke ontwikkelingen Paul Gauguin op artistiek vlak heeft doorgemaakt. Welke invloeden hebben al zijn verre reizen op hem als kunstenaar gehad? In het boek wordt ook uiteengezet wat de invloed van Gauguin is geweest op moderne kunstenaars.

boekenlijst_Camille_Pissarro_Hatje_Cantz_Publishers.jpg
Camille Pissarro
boekenlijst_Camille_Pissarro_Hatje_Cantz_Publishers.jpg

Camille Pissarro - Hatje Cantz Publishers

Camille Pissarro was een van de grondleggers van het impressionisme. Hij verkocht weinig, maar de waardering voor zijn werk was groot. Paul Gauguin vond de schilderijen van Pissarro zo mooi, dat hij aan de impressionist vroeg of die hem les kon geven. In het boek van uitgever Hatje Cantz komt bijna het gehele oeuvre van Pissarro voorbij. Niet alleen de beroemde landschappen waar Gauguin door geïnspireerd werd zijn te vinden, maar ook minder bekende werken zoals portretten en stillevens.

Gauguin and the impressionists at Pont-Aven - Judy Le Paul

De zomer van 1886 brengt Paul Gauguin (met geleend geld) door in de kunstenaarskolonie Pont-Aven. Hier hebben Hij geniet van het primitieve leven en het schilderen en ontmoet onder andere zijn schildervriend Laval, met wie hij later naar Panama en Martinique zal gaan. Ze zaten allemaal in hetzelfde schuitje en verkochten nauwelijks iets. Maar ze inspireerden elkaar. Dit boek zoomt in op die periode in Pont-Aven en vertelt het verhaal van de impressionistische kunstenaars. Hoe was de interactie onderling en wat betekende het verblijf voor hun carrières?

Lees ook deel 1 van de boekenlijst van Krabbé zoekt Gauguin

Emile Bernard - am puls der moderne - Kunsthalle Bremen

Emile Bernard was een van de jonge kunstenaars die zich aansloot bij het groepje kunstenaars in Pont-Aven. Tussen hem en Gauguin was er sprake van concurrentie (Gauguin noemde hem ‘mon petit Bernard’); Bernard had een vernieuwend schilderij gemaakt die door iedereen bewonderd en bejubeld werd. Gauguin kon dat niet hebben en maakt een schilderij die hem in plaats van Bernard de leider van de groep maakt.

Dit betekent niet dat Bernard later in zijn carrière geen goede schilderijen heeft gemaakt. Integendeel, de kunstenaar was vernieuwend en eigenzinnig. in de tentoonstelling Emile Bernard - Am Puls der Moderne werd getoond hoe veelzijdig het oeuvre is van Bernard. Het boek over deze tentoonstelling geeft goed weer op welke manier de jonge kunstenaar zich artistiek ontwikkelde. Behalve het bekende werk uit zijn tijd in Pont-Aven, bevat het boek ook illustraties van het nauwelijks bekende latere werk van Bernard.

Brücke: el nacimiento del expresionismo alemán - Magdalena M. Moeller

Paul Gauguin wordt ook wel de vader van het expressionisme genoemd, omdat hij niet (zoals gebruikelijk was) alleen maar de werkelijkheid schilderde. Ook gebruikte hij felle expressieve kleuren, ook dat was vernieuwend voor die tijd. In het boek van Magdalena M. Moeller vindt de lezer een overzicht van tentoonstellingen over de opkomst van het Duits expressionisme. Door middel van illustraties, foto’s en tekst geeft het boek inzicht in de manier waarop jonge kunstenaars aan het begin van de 20e eeuw zich uit het keurslijf begonnen te wurmen.

Paul Signac 1863-1935, Marina Ferretti - Bocquillon - Anne Distel, John Leighton, and Susan Alyson Stein

Paul Signac was een impressionistische schilder die in 1886 zijn werk op een tentoonstelling in Parijs naast een aantal bekende collega-schilders toonde. Enkele namen: Camille Pissarro, George Seurat en ook Paul Gauguin. Signac raakte in deze periode ook bevriend met Vincent van Gogh, ook een goede vriend van Gauguin. In dit boek een overzicht van het oeuvre van Paul Signac.

boekenlijst_Paul_Gauguin_Letters_to_his_wife_and_friends__Maurice_Malingue.jpg
Letters to his wife and friends
boekenlijst_Paul_Gauguin_Letters_to_his_wife_and_friends__Maurice_Malingue.jpg

Paul Gauguin, Letters to his wife and friends - Maurice Malingue

Paul Gauguin was door zijn reislust vaak ver weg van zijn gezin en vrienden. Daarom schreef hij veel brieven over de plekken waar hij verbleef. Dit boek bevat een indrukwekkende hoeveelheid brieven van Gauguin. De eerste brieven komen uit de tijd dat Gauguin net getrouwd was en de verzameling gaat helemaal tot aan zijn avonturen in Tahiti.  (Lees ook de brieven die Gauguin naar zijn goede vriend Vincent van Gogh schreef)

A master revealed, Meijer de Haan - Musée d'Orsay

Gauguin heeft vele schilders geïnspireerd, zo ook de Amsterdamse schilder Meijer de Haan. Het werk van de Haan is veelal onbekend, maar voor Paul Gauhuin heel belangrijk. In 1888 vertrok De Haan naar Parijs, waar hij Paul Gauguin ontmoette. De Haan werd een leerling van Gauguin en belangrijker: hij had geld. Hij huurde de zolder van een huis in Le Pouldu, Bretagne. Hier vond Gauguin het primitieve waar hij naar op zoek was. De Haan hoorde bij het groepje kunstenaars dat zich om Gauguin verzameld had, maar werd niet net zo bekend.

Edvard Munch - Per Amann

Een catalogus over een van de tentoonstellingen met de werken van Edvard Munch. Munch (1863–1944) zou geïnspireerd zijn door Gauguin, hoewel de heren elkaar nooit ontmoet hebben. Beiden interpreteerden de werkelijkheid op een andere manier die voor hun tijd niet gebruikelijk was.

Paul Gauguin, Das Druckgraphische werk - Prestel

Paul Gauguin staat vooral bekend om zijn schilderijen en beeldende kunstvoorwerpen. Minder bekend zijn de prenten die hij maakte. Dit boek vertelt meer over de prenten van Gauguin en legt uit hoe belangrijk deze zijn geweest voor de ontwikkeling van de moderne kunst. In het boek staan meer dan 60 werken.

Van Gogh en Gauguin - Het atelier van het zuiden - Waanders Uitgevers

Van Gogh en Gauguin waren goed bevriend en inspireerden elkaar. Dit boek is een studie naar die onderlinge beinvloeding op artistiek gebied, maar ook de vriendschap en de gebeurtenissen die daaruit voort zijn gekomen worden behandeld. Zo wordt de periode in Arles, waar Van Gogh zijn oor afsnijdt, per dag gereconstrueerd.

Deel dit artikel