Met welke boeken loopt Jeroen Krabbé nou onder zijn arm in Krabbé zoekt Gauguin? Ontdek (het eerste deel van) de belangrijkste boeken die zijn gebruikt voor de research van het programma.

P. Gauguin Carnet de Tahiti - Avant & Après

Een schetsboek van Gauguin waarin het begin te ontdekken is van de bekende stijl en werken van de meester.

P. Gauguin Carnet de Bretagne - Avant & Après

Een notitie- en schetsboek, dat begint met tien pagina’s aantekeningen over de kunst. "Schilderen is de mooiste van alle kunst. Complete kunst die alle andere samenvat en voltooit.” De tekeningen en aquarellen in dit boek, waarvan het origineel is bewaard in de National Gallery in Washington, zie je terug in het werk van Gauguin uit de jaren 1884 tot 1887: portretten van familie, vrienden, schetsen van dieren en scènes van Bretonse leven.

Gauguin - Belinda Thomson

Met gebruik van nieuw onderzoek en materiaal schets schrijfster Belinda Thomson een uitgebreid en toegankelijk verslag van het leven en werk van Paul Gauguin. Zijn werk - schilderijen, beeldhouwwerk, prenten en keramiek - wordt besproken in het licht van zijn publieke persoon, zijn relaties met tijdgenoten, zijn tentoonstellingen en hun kritische ontvangst. Daarnaast onthult het boek de privéwereld: Gauguins overtuigingen en ambities.

Gauguin: Maker of Myth - Belinda Thomson

Dit boek presenteert Paul Gauguin en zijn werk in een nieuw licht. De levendige, onnatuurlijke kleuren, gedurfde contouren en de semiabstracte kwaliteit van zijn houtsneden hadden een ingrijpend effect op de ontwikkeling van de twintigste-eeuwse kunst. Ook onderzoekt de schrijfster Gauguins gebruik van verhalen en mythen (in een tijd dat andere schilders dachten dat het vertellen van verhalen dood was) en vertelt hoe hij zichzelf heeft gemythologiseerd en zich aan de wereld presenteert als een lijdende, Christusachtige figuur.

Jeroen-Krabbe-met-boek6.jpg
Jeroen Krabbé in Krabbé zoekt Gauguin
Jeroen-Krabbe-met-boek6.jpg

Gauguin and Impressionism - Richard R. Brettell en Anne-Birgitte Fonsmark

Paul Gauguin werd door Camille Pissarro geïntroduceerd in de impressionistische kring en droeg bij aan vijf van de acht impressionistische tentoonstellingen die plaatvonden tussen 1879 en 1886. Gedurende deze jaren transformeerde hij van beursman tot professionele kunstenaar. Vaak wordt deze periode afgedaan als aanloop naar zijn carrière als anti-impressionist. Dit geïllustreerde boek heroverweegt het leerlingschap van Gauguin als een impressionist en evalueert zijn bijdragen aan de beweging.

Paul Gauguin & les Marquises. Paradis trouvé? - Caroline Boyle-Turner

Terwijl zijn Tahitiaanse werken op grote schaal zijn geïnventariseerd en geanalyseerd, hebben de laatste jaren van Paul Gauguin op het eiland Hiva Oa weinig aandacht gekregen. Terwijl de geschriften en werken van de kunstenaar uit deze periode een diepe toewijding onthullen. Naast een grondige studie van de geschriften en werken van Gauguin (die zichzelf soms als een misleidende mythe wilde neerzetten) baseert Caroline Boyle-Turner zich op bronnen uit de koloniale archieven en het documentatiecentrum van het Musée d'Orsay. De interviews van de auteur met afstammelingen van Gauguin, archeologen, antropologen, botanici en historici verbreden het begrip van zijn omgeving, reëel of ingebeeld.

The Nabis - Claire Frènches-Thory en Antione Terrasse

Les Nabis (‘de profeten’ in het Hebreeuws) waren jonge kunstenaars die rond 1890 geïnspireerd werden door de symbolistische theorie en de kunst van Paul Gauguin, hun leermeester. Ze probeerden een revolutie teweeg te brengen in de traditionele esthetiek (verder gaan dan de impressionisten) en hun talenten om te zetten in schilderkunst, grafiek, posters, boekillustratie, textiel, meubels en theaterontwerp. Hun gemeenschappelijke doel was om kunst onderdeel van het dagelijks leven te maken.

Jeroen-Krabbe-met-boek4.jpg
Jeroen Krabbé in Krabbé zoekt Gauguin
Jeroen-Krabbe-met-boek4.jpg

Gauguin I/II Premier itinéraire d’un sauvage. Catalogue de l’œuvre peint (1873-1888) - Daniel Wildenstein

Dit boek beslaat Gauguins leven vanaf zijn jeugd tot zijn volwassenheid en stopt aan het einde van 1888, het jaar van grote omwentelingen in de Franse schilderkunst. Dit rijk geïllustreerde boek vormt tegelijkertijd de volledige catalogus van zijn werk tot 1964.

Paul Gauguin a complete life - David Sweetman

Deze biografie van Paul Gauguin is een antwoord op het beeld van de schilder dat wordt geschetst in de roman ‘The Moon and Sixpence’ van Somerset Maugham (fictioneel verhaal dat sterk is beïnvloed door het leven van Paul Gauguin). Waarin Gauguin wordt neergezet als de man die een succesvolle carrière in de zakenwereld weggooide en zijn familie achterliet om een schilder te worden op een tropisch eiland.

Vanishing Paradise: Art and Exoticism in Colonial Tahiti - Elizabeth C. Childs

Aan het einde van de negentiende eeuw belichaamde Tahiti vanuit de westerse optiek een aards paradijs, een primitieve utopie. Dit boek brengt drie verhalen samen: het modernistische primitivisme van Paul Gauguin, het nostalgische exotisme van de Amerikaanse John LaFarge en het elitetoerisme van de Amerikaanse schrijver Henry Adams. Childs onderzoekt hoe deze kunstenaars, aangetrokken door romantische ideeën over reizen en exploratie, worstelden met de ongrijpbaarheid van het paradijs en het koloniale Tahiti op zowel mythische als moderne manieren portretteren.

Gauguin’s Nivrvana. Painters at Le Pouldu 1889-90 - Eric M. Zafran

Kort voordat Gauguin zijn eerste Tahitiaanse reis maakte in 1891, bracht hij bijna twee jaar door in het afgelegen Bretonse vissersdorp Le Pouldu. Op zoek naar creatief isolement in een "primitieve" setting, vervolgde hij zijn werk met volgelingen waaronder de Nederlandse Meyer de Haan. De Haan kon de kosten van het levensonderhoud betalen en had kennis van literaire en filosofische zaken die Gauguin fascineerden. Hun band resulteerde in enkele van de meest opmerkelijke werken van Gauguin, waaronder het symbolistische portret van De Haan met de inscriptie 'Nirvana'. Dit en de rijke verscheidenheid aan schilderijen en sculpturen van Gauguin geproduceerd in 1889-90 zijn de focus van dit boek.

Jeroen-Krabbe-met-boek1.jpg
Jeroen Krabbé met het boek Gauguin an Essay
Jeroen-Krabbe-met-boek1.jpg

Gauguin an Essay - Flemming Friborg

Kunstboek/ monografie over Paul Gauguin en de collectie in de Ny Carlsberg Glyptotek in Kopenhagen. 

Prints in Paris 1900, van elitair tot populair - Fleur Roos Rosa de Carvalho

Tijdens de Franse fin de siècle (1890-1905) vierde de prentkunst hoogtij. Kunstenaars als Pierre Bonnard, Alexandre Steinlen en Henri de Toulouse-Lautrec experimenteerden intensief met nieuwe druktechnieken die prachtige en opvallende resultaten opleverden. De lezer wordt meegenomen op een verkenning van deze veelzijdige kunstvorm, van de high art tot de kunst ''voor het volk''.

Deel dit artikel