Tijdens de zoektocht naar Paul Gauguin blijkt dat de schilder niet altijd op zijn woord te vertrouwen is. Gauguin creëert een beeld van zichzelf, dat niet altijd strookt met de werkelijkheid. We schetsen drie verhalen die toch net iets anders liggen dan je in eerste instantie zou denken.

Gauguin als harde werker aan het Panamakanaal

Gauguin vertrekt naar Panama om te schilderen bij het Panamakanaal project, waar hij zelf aandelen in heeft. Hij denkt dat in Panama veel rijke Fransen zitten die wel een portret willen hebben, gemaakt door hem of Laval, maar dat loopt toch niet zo goed als verwacht. Daarom bedenkt hij een nieuw plan om aan geld te komen en schrijft daarover naar zijn vrouw Mette.

 

De succesvolle expositie in Parijs

Gauguin mag zijn werk, gemaakt in Tahiti, in 1893 tentoonstellen op een expositie in Parijs. Hij schrijft Mette dat het een enorm succes is en meldt trots dat er veel is verkocht.

 

Zijn mislukte zelfmoordpoging

De baby die Gauguin met zijn Tahitiaanse vrouw (Bahura) krijgt overlijdt en vervolgens krijgt hij ook nog een brief van Mette uit Denemarken met het nieuws dat zijn dochter Aline is overleden. Hij wil een daad stellen die tot in Frankrijk gehoord zal worden en een testament achter laten; een gigantische schilderij, een vertelling over het leven. 

 

Deel dit artikel