Jeroen Krabbé gaat in het AVROTROS-programma Krabbé zoekt Kahlo op zoek naar het verhaal achter de rebelse kunstenaar Frida Kahlo. Haar werk is intens en soms keihard, maar ook vol liefde en kleur; net als haar leven. Krabbé reist in haar voetsporen naar Mexico, Amerika en Frankrijk om de plekken te bezoeken die een belangrijke rol hebben gespeeld in haar leven en werk. 

Positiviteit en kracht

Frida Kahlo groeit op tijdens de 10-jarige revolutie waarin het Mexicaanse volk zich ontworstelt aan drie eeuwen Spaanse overheersing en dertig jaar dictatuur. Ze is echt een kind van de revolutie; strijdvaardig en met een enorme positieve instelling en kracht. 

Die heeft ze ook hard nodig, want pijn is op alle manieren aanwezig in haar leven. Kahlo wordt gekweld door de ondergeschikte positie van de vrouw in de samenleving en de kunst en een lichaam wat haar door polio, een ongeluk en vele operaties enorm dwarszit. Daarnaast is haar liefdesleven roerig en intens. 

Zelfportret-Frida-Kahlo-aapje-tatemodern.jpg
 Frida Kahlo - Self Portrait with Small Monkey (1945). Tate Modern/PA EPA/TATE MODERN
Zelfportret-Frida-Kahlo-aapje-tatemodern.jpg

In haar schilderijen combineert ze haar leven vol ziekte en pijn met symbolen uit het rijke Mexicaanse leven. Hoe heeft ze in haar positie de kracht gevonden om uit deze pijn juist iets heel moois te creëren?

Jeroen Krabbe: ‘Van Frida ben ik gaandeweg het maken van deze serie steeds meer gaan houden. Hoe zij omging met de vele tegenslagen in haar leven, is indrukwekkend. Alles in haar leven draaide om liefde. Ik zeg heel vaak: kijken doe je met je ogen. Zien met je ziel. Ik vind dat Frida Kahlo keek met haar ogen en schilderde met haar ziel. Ze raakt me.’

Krabbé zoekt Kahlo

Jeroen Krabbé neemt de kijker mee in Kahlo’s indrukwekkende levensverhaal. Dit verhaal, maar ook haar werk en persoon, leven nu meer dan ooit. Droom mee met een jonge Frida in Mexico die zich, aan bed gekluisterd door eerst polio en later de verwondingen na een ernstig ongeluk, vastklampt aan haar fantasie en creativiteit en haar eerste indrukwekkende werken maakt. 

Ontdek in Amerika welke invloed het kleurrijke Chinatown en de hoogte- en dieptepunten in haar relatie met schilder Diego Rivera op haar werk hadden. En vier in Parijs de lyrische reacties van Picasso en Kandinsky op haar solo-expositie. 

Krabbé zoekt Kahlo zie je vanaf 30 augustus 2022 om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Jeroen-Krabbe-San-Fran-Frida-Kahlo.jpg
Jeroen Krabbé in Krabbé zoekt Kahlo
Jeroen-Krabbe-San-Fran-Frida-Kahlo.jpg

Verder kijken met Krabbé 

Direct na ieder aflevering Krabbé zoekt Kahlo gaat Jeroen samen met regisseur Richard den Dulk op NPO 2 Extra dieper in op opvallende momenten tijdens de opnames. In Jeroens atelier bespreken ze het bijzondere werk en leven van Frida Kahlo en anekdotes die de uitzending niet hebben gehaald, maar niet kunnen worden gemist.

Verder kijken met Krabbé zie je vanaf 30 augustus 2022 om 21.10 uur bij AVROTROS op NPO 2 Extra.

Deel dit artikel