Jeroen Krabbé gaat voor het vijfde seizoen van ‘Krabbé zoekt…’ op zoek naar de mens achter kunstenaar Frida Kahlo. Kahlo’s werk leest als een aangrijpende biografie. Het is intens en soms keihard, maar ook vol liefde en kleur; net als haar leven.

Als dochter van een Indiaans-Mexicaanse moeder en Duitse vader leefde ze in twee werelden. Ze was een kind van de revolutie; strijdvaardig met een enorme positieve levensinstelling. Dat heeft haar geholpen bij de vele tegenslagen die zij in haar leven te verwerken kreeg: de verbanning van de Mexicaanse cultuur door de Spaanse overheersing, de ondergeschikte positie van de vrouw in de samenleving en de kunst, en een lichaam dat haar enorm dwars heeft gezeten (polio, een ongeluk en vele operaties). 

blockquote
Hoe zij omging met de vele tegenslagen in haar leven, is indrukwekkend.
Jeroen Krabbé
Jeroen Krabbe split.jpg
Frida Kahlo door Guillermo Kahlo (1932) Sotheby's
Jeroen Krabbe split.jpg

Icoon en inspiratiebron

Kahlo was heilige, muze, biseksueel, gehandicapt, slachtoffer en overlever, en naast de ultieme bohemian-artiest, ook rebels, communist en feminist, maar soms ook weer niet, want altijd tegenstrijdig. Ze is uitgegroeid tot een icoon en een inspiratiebron voor vele kunstenaars en hedendaagse beroemdheden als Madonna, Beyoncé en Lady Gaga. 

Jeroen Krabbé reist de komende maanden in het voetspoor van Kahlo naar México, de Verenigde Staten en Frankrijk. Krabbé: ‘Al twee jaar lang bepaalt Frida Kahlo mijn leven en lees en bekijk ik alles wat ik over haar kan vinden. Ik schreef al tientallen blocnotes vol met de kleinste details die mij opvielen. Hoe meer ik over haar leven te weten kom, hoe meer ik van de mens Kahlo onder de indruk raak. Hoe zij omging met de vele tegenslagen in haar leven, is indrukwekkend. Nog iedere dag raakt en inspireert zij met haar werk, verschijning en levensverhaal mensen wereldwijd. Frida Kahlo is een groot kunstenaar, cultfiguur en mode-icoon. Ik kijk ernaar uit om haar verhaal te vertellen.’ 

De 7-delige serie is in de zomer van 2022 te zien bij AVROTROS op NPO 2. 

Deel dit artikel