Jeroen Krabbe reist in het spoor van Chagall terug naar Vitebsk. Daar wil hij, na zijn grote succes in Berlijn, met zijn geliefde Bella trouwen. 

De vierde aflevering van Krabbé zoekt Chagall zie je dinsdag 7 april om 20.25 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending op deze pagina terug te kijken. 

Chagall kan niet terug naar Parijs

Chagall komt terug naar Vitebsk als een gevierd schilder en dat maakt hem een serieuze huwelijkskandidaat voor Bella. Zodra ze getrouwd zijn wilde Chagall zo snel mogelijk met Bella terug naar het bruisende Parijs, maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Vitebsk verandert in een frontstad en Chagall en Bella zitten vast. 

Gevaarlijke en onzekere tijden

Ook van het huwelijk is geen sprake meer, want het geld dat hij zou krijgen uit Berlijn is geblokkeerd. Maar door de gevaarlijke en onzekere tijden van de oorlog hebben de ouders van Bella uiteindelijk geen bezwaar meer tegen hun relatie en zo kunnen de twee toch trouwen. Chagalls moeder sterft 14 dagen voor hun bruiloft. Jeroen vindt de oude afgelegen ruïne van het plattelandshuisje van Bella’s ouders, waar Chagall zijn liefde voor Bella vastlegde.

Chagall beseft dat de oorlog niet snel is afgelopen, maar Bella houdt hem op de been. In die sombere periode heeft hij mooie, verliefde schilderijen gemaakt van zichzelf met Bella. Maar ook de oorlog zien we terug in Chagalls schilderijen. Hij maakt als oorlogsverslaggever veel schetsen van de slachtoffers en soldaten. 

Saaie kantoorbaan

Om onder de dienstplicht uit te komen neemt Chagall een saaie kantoorbaan aan op het Ministerie van Oorlog in Petrograd en hij en Bella betrekken er een eenvoudig appartement. In 1916 wordt daar hun dochter Ida geboren en Chagall maakt hier prachtige schilderijen van. 

Grootse plannen voor de toekomst

De Russische Revolutie breekt uit en onder het nieuwe regime van Lenin krijgen Joden dezelfde rechten als alle andere burgers. En dat biedt kansen: Chagall krijgt een aanbieding van het nieuwe regime en neemt uiteindelijk de baan aan van kunstcommissaris van Vitebsk, waar hij ook een kunstacademie voor het volk mag oprichten. Het nieuwe regime probeert de kunst naar het volk te brengen en Chagall zit vol met grootse plannen voor de toekomst.

Deel dit artikel