In de eerste aflevering van Krabbé zoekt Chagall verdiept Jeroen Krabbé zich in de vroege kindertijd en jeugd van kunstenaar Marc Chagall (1887-1985). 

Hij reist af naar Vitebsk (Wit-Rusland), vroeger een Joodse stad in het tsaristische Rusland, waar Chagall opgroeide. Het gezin Chagall had eenvoudig bestaan in de joods-orthodoxe sjtetl in het arme deel van de stad. De herinneringen aan zijn jeugd, zoals de dieren, huizen en mensen, komen later veelvuldig terug in zijn schilderijen. 

Dankzij de ondernemingslust van moeder Feita Ita, die een winkeltje heeft, krijgt de familie het steeds iets beter. Door stiekem vijftig roebel bij elkaar te sparen voor steekpenningen voor de leraren, zorgt zijn moeder ervoor dat Chagall als oudste zoon naar een Russische school kan gaan. Ze is dominant aanwezig in Chagalls leven en wordt ook vaak zo weergegeven in zijn werk. 

Zijn vader speelt zowel in Chagalls schilderijen als in zijn leven een (letterlijk) kleinere rol. Dankzij zijn moeder kan hij op teken- en schilderles bij de Joodse kunstenaar Joeri Pen. Deze eerste leermeester is voor Chagall meer een vaderfiguur. 

Chagall-Mother-by-the-stove.jpg
Marc Chagall - Mother by the oven (1914)
Chagall-Mother-by-the-stove.jpg

Deel dit artikel