Jeroen Krabbé vertrekt in het voetspoor van Chagall naar Parijs. Chagall hoopt daar naam te maken als schilder en zo een serieuze huwelijkskandidaat te worden voor zijn geliefde Bella. Alleen moet hij daarvoor Bella wel achterlaten in Vitebsk.  

Deze aflevering is 31 maart om 20.25 uur te zien op NPO 2. Daarna is de uitzending op deze plek terug te kijken. 

Bij zijn vertrek geeft Bella hem een symbolisch afscheidscadeau mee: een tafellaken. Chagall zal hierop in Parijs één van zijn beroemdste werken schilderen. Jeroen bestudeert dit schilderij, ‘The Fiddler’ (1912-13), nauwgezet op de restauratie zolder van het Stedelijk Museum in Amsterdam. 

 

De vrijheid van de kunstmetropool

Chagall kent in Parijs enkel zijn vriend Victor Mekler uit Vitebsk en zijn leermeester Léon Bakst, die hem had afgeraden naar Parijs te gaan vanwege de vele concurrentie. Hij spreekt de taal niet en heeft niet veel geld. Ondanks zijn heimwee en de dagelijkse eenzaamheid geniet Chagall van de vrijheid van de kunstmetropool.

Chagall: ‘Ik merkte dat ik licht, kleur, vrijheid en de vreugde om te leven voor het eerst voelde.’ Hij is geen tweederangsburger meer en laat zich inspireren door alle nieuwe en spectaculaire kunststromingen zoals kubisme en fauvisme. 

blockquote
Ik merkte dat ik licht, kleur, vrijheid en de vreugde om te leven voor het eerst voelde
Marc Chagall over zijn tijd in Parijs

Guillaume Apollinaire: de kunstpaus van Parijs

Eind 1911 neemt hij zijn intrek in een complex waar zo’n 140 kunstenaars, waaronder Zadkine en Léger, atelier houden. Hij komt hier ook in contact met Guillaume Apollinaire, schrijver en zo ongeveer de kunstpaus van Parijs, en maakt er meesterwerk na meesterwerk. Hij verbindt modernistische technieken met zijn eigen Jiddische thema’s. De kunst die hij de rest van zijn leven zou gaan maken, kent hier zijn basis. 

Terugkeer naar Vitebsk

Het brengt hem uiteindelijk naar Berlijn waar hij dankzij de galeriehouder Herwarth Walden in 1914 zijn eerste solotentoonstelling krijgt. Chagall stuurt 40 schilderijen en 160 tekeningen. Het blijkt een doorslaand succes en betekent Chagalls doorbraak. Hij is een wereldberoemd schilder op dat moment en kan terugkeren naar Vitebsk om Bella’s hand te vragen. 

Deel dit artikel