Gauguin krijgt het na zijn terugkeer in Frankrijk zwaar te verduren. Zijn ex-vrouw Mette wil niks met hem te maken hebben en hij wordt gezien als de foute vriend van de overleden Vincent van Gogh. Hij verlaat Frankrijk om nooit meer terug te keren en komt in 1895 aan in Tahiti.

Er komt snel een nieuwe vrouw in zijn leven, Pahura. Als zij zwanger raakt maakt hij een serie schilderijen over haar die een zeer dramatisch verhaal verbergen. Het kindje overlijdt namelijk. Als Gauguin niet lang daarna een brief krijgt van zijn vrouw Mette dat ook hun dochter Aline is overleden, wordt Gauguin ziek en zakt hij in een diepe depressie. Hij begint aan wat zijn laatste werk wordt, Where do we come from?, en doet een zelfmoordpoging.

Hij knapt wonder boven wonder op, wordt journalist en trekt van leer tegen het koloniaal gezag. Begin 1901 heeft hij zich bij vriend en vijand voorgoed onmogelijk gemaakt en neemt hij de boot naar de Marquesaseilanden. Op Hiva Oa wordt hij, juist vanwege zijn kritiek op het bewind, als een held ontvangen. Hij besluit om er te blijven wonen.

Het lijkt erop dat Gauguin zijn paradijs eindelijk heeft gevonden. De ziekte blijft aanvankelijk weg en hij viert het ene na het andere feest. Maar dan keert de ziekte, erger dan ooit, terug. Hij sterft Op Hiva Oa op 8 mei 1903. 

Deel dit artikel