Waarom start Frida Kahlo met schilderen? En hoe begon haar relatie met de beroemde kunstenaar Diego Rivera? In de tweede aflevering van Krabbé zoekt Kahlo bezoekt Jeroen Krabbé de plek waar Frida een verschrikkelijk busongeluk kreeg en vertelt hij hoe Frida’s nieuwe leven begon.  

De tweede aflevering van Krabbé zoekt Kahlo zie je op dinsdag 6 september 2022 om 20.30 uur op NPO 2. Of kijk de uitzending (terug) via NPO Start

Het busongeluk

Frida en Alejandro komen, op 17 september 1925, van de markt en stappen op de bus terug naar Coyoacán. Ze ontdekken dat Frida haar parasol is vergeten bij een marktkraampje en stappen snel uit. Helaas blijkt het parasolletje al weg, dus nemen ze de volgende bus. 

Als ze daarin zitten ontspoort er een tram, die hun bus tegen de hoek van een gebouw drukt. De bus buigt tot hij explodeert met alle mensen erin. Frida vliegt eruit en eindigt op straat met een metalen buis door haar lichaam.

In het ziekenhuis denken ze dat Frida het niet gaat redden. Ze heeft drie breuken in haar ruggengraat, een gebroken sleutelbeen, twee gebroken ribben, elf breuken in haar rechterbeen, een verpletterde rechtervoet, haar bekken is op meerdere plekken gebroken en haar linkerschouder is uit de kom. Ze zit als een mummie in het gips, maar overleeft het!

De bron van haar leven

In het ziekenhuis krijgt Frida nog een schokkende mededeling: vanwege haar letsel zal ze nooit kinderen kunnen krijgen. Als ze in het gips ligt te revalideren, verzint ze dat ze in het ziekenhuis ligt, omdat ze een zoon heeft gekregen. Ze tekent zelfs een geboortekaartje. Frida vlucht en overleeft door haar fantasie, net als in de periode dat ze als kind polio had. 

In de maand dat ze in het ziekenhuis ligt komt haar moeder maar twee keer langs en haar vader één keer. Ze kunnen het niet aan. Jeroen vertelt in onderstaande video wie er wel dagelijks bij Frida op bezoek komt. 

Wie komt er bij Frida op ziekenbezoek? | Foto: Matilde, Adriana, Frida en Cristina Kahlo in 1916, gefotografeerd door vader Guillermo Kahlo

Nadat ze thuis is hersteld, krijgt Frida toch weer ontzettende pijn. Drie verschoven wervels blijken niet recht te zijn gezet. Ze krijgt een gipskorset en voelt zich nog meer alleen dan tijdens haar eerste revalidatie. En dan besluit te gaan schilderen! Ze vraagt haar vader om zijn verf en haar moeder laat een ezel maken, een hele constructie, voor in bed. Ze maakt portretten van haar zussen en een portret van zichzelf voor haar vriendje Alejandro. 

Tina Modotti en de Communistische Partij

Als Frida beter is gaat ze niet terug naar haar opleiding. De leerachterstand is te groot en haar vader heeft geen geld meer. Wel blijft ze bevriend met haar klasgenoten en komt via hen in een communistisch milieu terecht. 

Daar leert ze de populaire Tina Modotti kennen. Een actrice, fotograaf én overtuigd communist. Het klikt meteen tussen de twee vrije geesten. En binnen twee maanden is ook Frida lid van de Communistische Partij. 

Aan Frida’s lidmaatschap komt uiteindelijk een einde als Diego Rivera zichzelf op bizarre wijze uit de partij zet (bekijk onderstaande video). Zo is Diego de partij voor, die hem ervan beschuldigt een nep-socialist te zijn. 

Hoe zette Diego Rivera zichzelf uit de Communistische Partij?

Tina was de spil van de nieuwe commune van deze mensen. Ze houden elke avond feesten op het dak. Feesten die ook worden bezocht door de beroemde kunstenaar Diego Rivera. Frida wil in contact met hem komen. Ze weet dat hij net is gescheiden van zijn vrouw Lupe Marín, na een affaire met Tina Modotti. 

Diego Rivera en Frida Kahlo

Frida zoekt de 20-jaar oudere Diego op bij het Ministerie voor Onderwijs, waar hij een muurschildering maakt. Ze neem enkele portretten mee en vraagt naar zijn mening. Diego is gecharmeerd van Frida en erkent haar talent. Ze worden verliefd. 

Op 21 augustus 1929 trouwen de twee. Frida’s moeder is razend. Ze vindt Diego geen geschikte partij voor Frida: eerder getrouwd, communist, schilder en anti-katholiek. Niemand van Frida’s familie is bij het huwelijk aanwezig behalve haar vader. Hij was aan het eind van zijn financiële krachten na de hoge ziekenhuisrekeningen. Gelukkig had Diego genoeg geld.  

Krabbé-zoekt-Kahlo-2-Bruiloft-Diego-Rivera-Frida-Kahlo.jpg
Foto van de bruiloft van Frida Kahlo en Diego Rivera. EPA/Morton Auctions
Krabbé-zoekt-Kahlo-2-Bruiloft-Diego-Rivera-Frida-Kahlo.jpg

Frida trekt bij Diego in. Hij heeft een groot pand in Mexico-city, waar zijn ex-vrouw Lupe Marín boven woont met de twee dochters. En er gebeurt een wonder: Frida is zwanger. Ze is dolblij. Maar na een paar maanden blijkt dat het kind niet kan groeien in haar kapotte bekken. Het moet geaborteerd worden. Frida is gebroken. 

Deel dit artikel