Picasso betrekt met Fernande een groot huis midden in Parijs en begint een affaire met haar vriendin Eva Gouel. Hij ontmoet Braque en het kubisme ontspruit. Maar dan gaat het mis. WOI breekt uit, Eva sterft en Picasso valt in een depressie.

Eva Gouel

Het gaat Picasso goed. Hij verhuist met Fernande naar een groot huis aan de Boulevard de Clichy. Daar begint hij een geheime affaire met Eva Gouel, de vriendin van Fernande. In zijn atelier de Bateau Lavoir ontmoet Picasso zijn vriend, de schilder Braque. Ze worden vrienden en grondleggers van het kubisme, een van de meest vernieuwende en omstreden kunststromingen uit de kunstgeschiedenis. 

Ode aan Eva

De zomers met Braque brengt Picasso eerst met Fernande en later met Eva door in Céret, een kunststadje in de Pyreneeën. Een van de hoogtepunten van de kubistische werken is ‘Ma Jolie’, tevens een ode aan Picasso's grote liefde voor Eva. 

Oorlog en depressie

Door WO1 vertrekken veel vrienden van Picasso uit Parijs en de vriendengroep van Picasso valt uiteen. Hij wil trouwen met Eva, maar zij wordt ziek en sterft eind 1915. Picasso valt in een zware depressie. 

Deel dit artikel