In de eerste aflevering van Krabbé zoekt Picasso beginnen we (zo dicht mogelijk) bij het graf van Picasso. Na zijn dood in 1973 liet hij een enorm bezit achter maar geen testament en een spoor van vernielingen in de relationele sfeer. 

Spaanse stier

Daarna gaan we naar zijn geboortestad Malaga. Hier groeide hij op tussen de vrouwen en werd hij al jong door zijn vader meegenomen naar het stierenvechten. Dit maakte grote indruk op de kleine jongen en hij tekende en schilderde naar aanleiding hiervan enkele bijzondere jeugdwerken. De Spaanse stier en het brute geweld zal de rest van zijn artistieke leven een grote rol blijven spelen in zijn werk. Zijn eerste grote meesterwerk hangt in het Picasso Museum Barcelona en maakte hij na de dood van zijn zevenjarige zusje Conchita. Ziekte en dood zal hierna vaak terugkomen in zijn werk.

Dieptepunt

Picasso trekt met zijn beste vriend Casagemas, naar Parijs voor de wereldtentoonstelling waar Picasso met een schilderij hing. In Parijs beleefde hij een armoedige en ellendige tijd, met als dieptepunt de zelfmoord van Casagemas. Maar ondanks alles gloort er er licht. Picasso verkoopt zijn eerste werken, neemt zijn intrek in ateliercomplex Bateau Lavoir, ontmoet vrienden, en een van zijn eerste grote liefdes, Fernande Olivier. 

Deel dit artikel