Jeroen Krabbé gaat samen met regisseur Richard den Dulk dieper in op opvallende momenten tijdens de opnames van Krabbé zoekt Chagall. In zijn atelier bespreken zij het bijzondere werk en leven van Chagall en anekdotes die de uitzending niet hebben gehaald, maar toch ook niet gemist kunnen worden.

Verder kijken met Krabbé is elke dinsdag om 21.10 uur op NPO 2 Extra te zien. NPO 2 Extra vind op de website van NPO Start en op tv bij Ziggo op kanaal 222 en bij KPN op 88. 

In deze aflevering hebben ze het over Chagalls beïnvloeding door Paul Gauguin, hoe Chagalls werk onbedoeld werd verkocht als vervalsing én Jeroens ervaringen in de Russische gevangenis.

De invloed van Gauguin

In Sint-Petersburg kwam Gauguin ineens weer om de hoek kijken. Een leraar op de academie had werk van Gauguin gezien in Parijs. Volgens Jeroen heeft dit Chagall gestimuleerd om gedurfder met felle kleuren te schilderen. Jeroen laat aan de hand van zelfportretten van Chagall en Gauguin zien hoeveel invloed Gauguin gehad heeft op Chagall. 

De gevangenis

'Het was zo deprimerend', zegt Jeroen over de gevangenis in Sint-Petersburg, de plek waar Chagall vast heeft gezeten. Het had nog heel veel voeten in de aarde om de gevangenis überhaupt binnen te komen. Voor de opnames moest een gevangene zelfs zijn cel uit, omdat de ploeg in die cel zou filmen. Jeroen kreeg ook nog een aardig presentje tijdens zijn bezoek. 

Deel dit artikel