Jeroen Krabbé gaat samen met regisseur Richard den Dulk dieper in op opvallende momenten tijdens de opnames. In Jeroens atelier bespreken zij het bijzondere werk en leven van Chagall en anekdotes die de uitzending niet hebben gehaald, maar toch ook niet gemist kunnen worden.
Verder kijken met Krabbé is elke dinsdag om 21.10 uur op NPO 2 Extra te zien. NPO 2 Extra vind op de website van NPO Start en op tv bij Ziggo op kanaal 222 en bij KPN op 88.
In deze aflevering: het bijzondere werk van zijn ex-leraar Hermann Struck, Chagalls verblijf in een Duits sanatorium en de populaire bloemenschilderijen die hij maakte in Parijs.
Militair artiest Hermann Struck
Chagall gaat zijn autobiografie 'Mijn leven' uitgeven. Hij gaat zijn levensverhaal zelf illustreren en wordt daarbij geholpen door graficus Hermann Struck. Deze Struck leert Chagall etsen, waar Chagall fenomenaal in blijkt te zijn. Struck heeft gewerkt als militair artiest, hij gaf zich in 1914 zelf op om in dienst te gaan. Dat deed hij vrijwillig, omdat dit het ultieme was wat je als Jood kon doen voor je vaderland, dan werd je dus geaccepteerd. Struck kwam tijdens die dienst, waarbij hij steeds dichter bij Chagall kwam, erachter onder welke erbarmerlijke omstandigheden Joden in die regio leefden. En daar maakte hij prachtige portretten van.
Waarom zijn we daar niet naartoe gegaan?
Het Duitse sanatorium
In Parijs kreeg Chagall van galerijhouder Ambroise Vollard een beetje geld, zijn verkochte schilderijen kreeg hij niet terug, maar hij kreeg wat geld. Na alles wat Chagall was overkomen, brak hij. De situatie greep hem zo erg aan, dat hij naar een sanatorium moest in Duitsland. In dat sanatorium staarde hij alleen maar de hele dag voor zich uit. De plek waar Chagall zat, was niet voor armelui; het gebouw doet erg sjiek aan. "Waarom zijn we daar niet naartoe gegaan?"