Jeroen Krabbé gaat samen met regisseur Richard den Dulk dieper in op opvallende momenten tijdens de opnames van Krabbé zoekt Chagall. In zijn atelier bespreken zij het bijzondere werk en leven van Chagall en anekdotes die de uitzending niet hebben gehaald, maar toch ook niet gemist kunnen worden.

Verder kijken met Krabbé is elke dinsdag om 21.10 uur op NPO 2 Extra te zien. NPO 2 Extra vind op de website van NPO Start en op tv bij Ziggo op kanaal 222 en bij KPN op 88. 

In deze aflevering praten Jeroen en Richard over Vitebsk in de Tweede Wereldoorlog, het oude atelier van Chagall in Upstate New York en de haat-liefde verhouding tussen Picasso en Chagall.

De heimwee naar het thuisland

We zitten in New York waar het wennen is voor Bella en Chagall. Hij heeft hele erge heimwee. In de aflevering van Krabbé zoekt Chagall bezoeken Jeroen en de crew een knish-bakkerij, zo eentje waar de Chagalls zich weer een klein beetje in hun thuisland kunnen wanen. 'Ik moest ze eten van jou, nou dat heb ik geweten'. Jeroen laat nog eens de foto van al die bekende schilders zien die gemaakt is in de galerij van Pierre Matisse. Mondriaan staat daar bijvoorbeeld ook op. Maar Chagall kijkt heel ongelukkig, want ook met zijn beroemde collega's kon hij niet praten, want bijna niemand sprak zijn taal. 

blockquote
Ik moest ze eten van jou, nou dat heb ik geweten.
Jeroen over de knishes die hij voor de opname moest eten van Richard

De gruwelijke verhalen uit Rusland

Jeroen en Richard hebben het ook over het afschuwelijke verhaal wat zich heeft afgespeeld in Lyozno. Daar zijn honderden Joden vermoord. Chagall heeft vaak op die plek geschilderd. Terwijl hij in New York is en de verhalen hoort, schildert hij werken die enorme indruk maken. Ook als hij hoort wat voor gruwelijkheden zich afspelen in Vitebsk, de stad waar hij vandaan komt.

Chagalls atelier in High Falls, Upstate New York

Vlak na de Tweede Wereldoorlog gaat Chagall wonen in High Falls, een plek die doet denken aan Vitebsk. Chagall wilde de stad uit, ook omdat hij zich een beetje geneerde voor het feit dat Virginia zwanger was. Hij ging tijdens die zwangerschap ook meermaals naar Frankrijk. Ook toen Virginia ging bevallen, daar wilde hij niet bij zijn. 'Daar kon 'ie niet tegen. Raar, maar zo was 'ie'. In Frankrijk was hij geliefd en wat ook meespeelde is dat hij in Amerika ingehaald werd door de nieuwe schilders, zoals Mondriaan. In Frankrijk was juist behoefte aan kunst van voor de oorlog. 

blockquote
Het is een soort ontroering als het voorbij is
Jeroen Krabbé over het einde van deze serie over Marc Chagall

De pesterijen van Picasso

De twee grote kunstenaars Chagall en kunstenaars haatten én bewonderden elkaar. Toen Virginia Chagall verliet voor een andere man, lachte Picasso hem uit. Ook al overkwam hem kort erna hetzelfde. In Frankrijk kwamen de twee elkaar regelmatig tegen. Ze werkten op dezelfde plek en daar haalde Picasso wel een heel brutaal geintje uit met Chagall. Toch bewonderden de mannen elkaar ook.

De meest interessante periode

Dit is de laatste Verder kijken met Krabbé van deze serie over de kunstenaar Marc Chagall. Wat vindt Jeroen de meest interessante periode of het beste kunstwerk van Chagall? 'Het is een soort ontroering als het voorbij is'.

Deel dit artikel