In deze prachtige cd-box zitten 10 cd's, met in totaal 12,5 uur aan muziek uit de muziekbibliotheek van de Zonnekoning.

In 2015 was het 300 jaar geleden dat Lodewijk de 14e overleed. Aan het hof van de Zonnekoning klonk altijd veel muziek: tijdens feesten, begrafenissen, maar ook bij officiële ontvangsten, bij het eten en natuurlijk tijdens de mis. In de hoogtijdagen waren er maar liefst 120 musici in dienst. ‘Les menus de plaisirs de Louis XIV’ is een cd-box met 10 cd’s met muziek uit het hele leven van Lodewijk de 14e. U hoort muziek van zijn tijd voor Versailles, maar ook muziek van een gewone dag aan het hof en natuurlijk ontbreekt de muziek van Jean-Baptiste Lully niet.

Jean-Baptiste Lully

Giovanni Battista Lulli, zoals hij eigenlijk heet, kwam in 1646 naar Frankrijk, waar hij aan de slag ging als 'garçon de chambre' en leraar Italiaans van een nichtje van Lodewijk de 14e. Al snel stond hij bekend om zijn uitmuntende kwaliteiten als violist. Hij werd aan het koninklijk hof aangesteld als 'compositeur de la musique instrumentale', waardoor hij muziek moest schrijven voor de koninklijke balletten, waar hij zelf ook in danste. Hij leerde hierdoor Lodewijk XIV goed kennen en maakte, met diens hulp, snel verder carrière. Toen de Zonnekoning zich meer en meer voor religie ging interesseren, was er minder plaats voor de frivole opera’s en balletten van Lully. Die besloot van de nood een deugd te maken en richtte zich meer op het schrijven van religieuze muziek.

Michel-Richard De Lalandes

Michel-Richard De Lalandes heeft zich met name toegelegd op het componeren van religieuze muziek, en in het bijzonder grands motets. Maar hij schreef ook wereldlijke muziek, waaronder balletten, divertissement en pastorales, geschreven voor de ontspanning van het hof in Versailles. Delen uit de balletten en divertissementen bewerkte Delalande voor in de populaire 'Symphonies pour les Soupers du Roy', die om de veertien dagen onder Lodewijk XIV en Lodewijk XV tijdens de soupers werden uitgevoerd.

François Couperin

Fançois Couperins benoeming in 1693 als 'organiste du roi' opende mogelijkheden en inkomsten die in het Frankrijk van toen nergens anders te behalen waren. Kort na zijn komst aan het hof werd hij belast met het geven van klavecimbellessen aan de kleinzoon van Lodewijk XIV, Lodewijk van Frankrijk, de hertog van Bourgondië, en andere prinsen en prinsessen. Als hofcomponist was Couperin niet alleen verantwoordelijk voor kamermuziek, maar ook voor muziek voor de Chapelle royale. Couperin schreef vier ‘Concerts Royaux’ voor het Franse hof. Drie van deze concerten zijn in deze cd-box te vinden. Hij schreef ze aan het einde van het leven van Lodewijk de 14e; de concerten zijn dan ook meer bedoeld om naar te luisteren dan om op te dansen.

Prijsvraag

We verloten vijf cd-boxen onder de inzenders van het juiste antwoord op de volgende vraag: Lodewijk de 14e gaf de opdracht tot de bouw van de Koninklijke Opera in het Paleis van Versailles. Door oorlogen en financiële problemen was de Koninklijke Opera pas af in mei 1770, dus lang na zijn dood. In welke vleugel van het paleis bevindt zich de Koninklijke Opera? Het goede antwoord was: in de noordvleugel. De winnaars zijn dhr. Droogendijk uit Henkdrink-Ido-Ambacht, dhr. Goossens uit Arnhem, mevr. Letschert uit Amstelveen, mevr. Steen uit Eemnes en dhr. Struisvlugt uit Assendelft. Van harte gefeliciteerd!

Cd-informatie

Les menus plaisirs de Louis XIV

Harmonia Mundi HMX2908717.26

10 cd's

Bekijk een voorproefje:

</p></body></html>

Deel dit artikel