Vanaf donderdag 15 december, 2 dagen voor de 100ste geboortedag van Toon Hermans, brengen we de reeks 100 jaar Toon Hermans op NPO 2.

Ode

Het programma is een ode aan één van de grootste kleinkunstenaars van Nederland. Iedere week duikt een bekende Nederlandse cabaretier, waaronder Richard Groenendijk, in het leven van deze markante theaterpersoonlijkheid en gaat op zoek naar de mens achter de komiek.

Op reis

In een persoonlijk gesprek met presentator Cornald Maas vertellen cabaretiers van deze tijd over hun fascinatie voor Toon. En ze reizen naar plekken die een belangrijke rol in het leven van Toon speelden. Zoals zijn geboortestad Sittard, maar ook Wenen - waar hij zijn Europese debuut beleefde - en New York. Op deze bijzondere plekken staan de bewonderaars van Toon stil bij de hoogte- en dieptepunten die zich afspeelden in het leven van de gevierde artiest. De verhalen worden omlijst met unieke foto’s uit het familiearchief en fragmenten van weleer.

Musicalliedjes

Op Radio 5 brengen we in december de vergeten musicalliedjes, die Toon Hermans in de jaren ’50 schreef, tot leven. Radiopresentator Jacques Klöters ontdekte tijdens het schrijven van zijn biografie over Toon Hermans in de muziekbibliotheek van de omroep 18 musicalliedjes van Toon. Deze schreef hij tijdens een rondreis in Amerika, waar hij met dit voor hem onbekende genre in aanraking kwam. De vondst van deze eerste Nederlandse musicalliedjes deed in 2013 veel stof opwaaien. Nu worden deze liedjes voor het zondagochtendprogramma ‘De Sandwich’ door hedendaagse artiesten, op door het Metropole-orkest ingespeelde muziek, opnieuw ingezongen.

Deel dit artikel