Het begin van 2021 is aangebroken. Traditiegetrouw een moment van vooruitblikken. Welke musea ga je allemaal bezoeken? En welke exposities mag je absoluut niet missen? Die informatie hebben we natuurlijk voor je verzameld. Maar, nu de deuren van je favoriete museum helaas nog op slot zitten, kijken we liever nog een keer naar iets dat nu wel kan. In dit artikel laten we je zes keer genieten van kunst en wel gewoon vanaf je bank of vanuit je luie stoel. 

1. Zeeuws Museum - Wereldprimeur met rondje robot

De website van het Zeeuws Museum is sowieso een prettige plek om online te vertoeven. Maar, deze rondleiding maakt het wel heel bijzonder. Voor het eerst ter wereld word je door het museum rondgeleid door een robot die contact tussen jou en degene die de rondleiding geeft mogelijk maakt. Je boekt je online bezoek nu gratis op de website! 

'Alarge.jpeg
Zeeuws Museum - Rondje Robot
'Alarge.jpeg

2. Thuismuseum.nl 

Kijken, kijken en niet lopen! De cultuurvloggers van My daily shot of culture nemen je mee achter gesloten deuren. In leuke inspirerende wandelingen door musea ontdek je alvast de exposities waar je straks weer naartoe kan. Ook veel exposities waarover je leest in MUZE, kan je op thuismuseum.nl vast in bewegend beeld ervaren.  

3. Tropenmuseum 

Leer de tropen kennen van de Pacific tot de Amazone, gewoon vanaf je luie bank. Het Tropenmuseum heeft een ongekende collectie objecten die stuk voor stuk verhalen vertellen. In Wereldverhalen lees je de meest bijzondere hiervan! Geen zin in lezen? Doe een quickscan door de collectie van het Tropenmuseum of neem een kijkje achter de schermen bij restauratieprojecten. 

'Yo me lo llevo viento malo' Santiago Rodríguez Olazábal, Cuba,180cm.jpeg
Tropenmuseum - 'Yo me lo llevo viento malo' Santiago Rodríguez Olazá
'Yo me lo llevo viento malo' Santiago Rodríguez Olazábal, Cuba,180cm.jpeg

4. Museo Guggenheim Bilbao

Snak je naar een tripje richting de zon? Dit is je virtuele kans voor cultuurtoerisme. Google streetview neemt je mee door de zalen van Museo Guggenheim Bilbao, één van de belangrijkste musea voor moderne kunst. Een indrukwekkend extraatje is de film waarin free-runner Johan Tonnoir de buitenkant van het gebouw op acrobatische wijze ‘verkent’.

'Abilbao.jpeg
Museo Guggenheim Bilbao
'Abilbao.jpeg

5. Frans Hals at Home

Het Frans Hals museum heeft een vermakelijke manier gevonden om je met een andere blik naar kunst te doen kijken. Lachen en wat leren tegelijkertijd. Ga naar de website, klik rechts bovenin op de playbutton en veel plezier! Ons favoriete spelletje? GIF ME FRANS! 

MUZE-Feestmaal-Frans-Hals.jpg
Feestmaal van de officieren van de ST. Jorisschutterij - Frans Hals - 1627
MUZE-Feestmaal-Frans-Hals.jpg

6. Bingewatch Krabbé zoekt, Tussen Kunst & Kitsch of Het geheim van de Meester

Wat is er lekkerder in een lockdown dan op de bank ploffen en je favoriete series kijken tot je televisie aan je vraagt of je nog wel kijkt? Vrij weinig! Binge daarom je favoriete kunst series op NPO Start

Het-geheim-van-de-Meester-melkmeisje.jpg
Nieuw seizoen Het geheim van de Meester
Het-geheim-van-de-Meester-melkmeisje.jpg

7. Rijksmuseum van oudheden - Bouw een Toetanchamon van Lego

Hebben de kids het huiswerk klaar, NPO-start uitgespeeld en zetten ze het huis op zijn kop? Dit is de oplossing! Het Rijksmuseum heeft een fantastische bouwtekening voor een heuse Toetanchamon van Lego. Download hem op de pagina van het Rijksmuseum van oudheden

MUZE-Toetanchamon.jpg
Toetanchamon van Lego
MUZE-Toetanchamon.jpg

8. Creëer meer kijk op kunst met MUZE

MUZE is het ledenmagazine van AVROTROS speciaal voor kunstliefhebbers en het grootste kunstmagazine van Nederland. Iedere editie staat boordevol interessante tentoonstellingen, exposities en de mooiste kunstprogramma's op radio en televisie. Samen met unieke kijkjes achter de schermen bij AVROTROS, biedt dit magazine je vier keer per jaar een fantastisch overzicht van het mooiste kunst- en cultuuraanbod in ons land. Bovendien bevat iedere editie van MUZE bijzondere aanbiedingen en evenementen die we exclusief voor onze kunstleden organiseren. Maak nu gratis kennis met MUZE MAGAZINE

9. Op stap in het Noordbrabants Museum met Lucas De Man

Ontdek het Noordbrabants Museum samen met Lucas De Man! In verschillende video’s van het Museum duik je samen met Lucas en de experts van het museum in de werken uit de collectie. Ontdek alles over het leven van hedendaagse kunstenaars, het kleurgebruik van Jan Sluijters, of de denkwijze van Shao Fan over de arrogantie van de mens. 

MUZE---Gezicht-op-Leende---Jan-Sluijters-1909.jpg
Gezicht op Leende - Jan Sluijters -1909
MUZE---Gezicht-op-Leende---Jan-Sluijters-1909.jpg

10. Scheveningen door de ogen van Mesdag

Het is 1881. Je staat op de Seinpostduin, de hoogste duin in Scheveningen. Ontdek het panorama. Geniet van het uitzicht op de zee en de duinen, ontdek het oude vissersdorp Scheveningen en verken het levendige strandleven. 140 jaar geleden schilderde Hendrik Willem Mesdag het betoverende ‘Panorama van Scheveningen’. Dankzij Panorama Mesdag stap je nu letterlijk het schilderij binnen om details te bekijken die je met het blote oog nauwelijks kunt zien. 

MUZE-Detail-Panorama-van-Scheveningen.jpg
 Detail 'Panorama van Scheveningen' - Hendrik Willem Mesdag - 1881
MUZE-Detail-Panorama-van-Scheveningen.jpg

11. De kunstquiz van Museum MORE

Test je kunstkennis met de kunstquiz van Museum MORE. Het museum voor modern realisme stelt je op de proef met een leuke quiz over werken uit hun collectie. Van Charley Toorop en Raoul Hynckes tot Jan Beutener en Lara de Moor. 

MUZE-Raoul-Hynckes-De-vlinder-1935.jpg
Raoul Hynckes - De vlinder -1935
MUZE-Raoul-Hynckes-De-vlinder-1935.jpg

Deel dit artikel