Mis jij ook je bezoekjes aan het theater? Vanaf 26 maart kun je elke vrijdag genieten van theater op tv! Op NPO 3 zie je bestaande theatervoorstellingen die als gevolg van de coronamaatregelen niet of maar kort in de theaters te zien waren.

De voorstellingen zijn niet één op één hetzelfde zoals je ze in het theater zou zien. Er zijn een speciale versies voor televisie gemaakt, vaak in samenwerking met een filmregisseur. De voorstellingen zie je vanaf vrijdag 26 maart t/m 5 juni 2021, elke vrijdag (en één zaterdag) om 23.00 uur op NPO 3. 

1. De Hokje - 26 maart 

Anouar K, topcrimineel bij de Mocro Maffia, wordt live geïnterviewd door Kim, dé talkshow koningin van het moment, in een bij voorbaat al spraakmakende televisie-uitzending. Zodra Anouar K en zijn advocaat aan tafel gaan, blijkt alles anders te zijn dan aangekondigd en ontspoort de talkshow volledig. Kim en haar gasten spelen een gevaarlijk spel met elkaar en de kijker, en niks kan het dramatische slot nog tegenhouden.

‘De Hokje’ heeft de spanning en vorm van een whodunnit-thriller in combinatie met comedy en engagement. De film onderzoekt of het mogelijk is te ontsnappen uit het hokje waar je in gepropt zit.

‘De Hokje’ is een televisiefilm gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk van Dunya Khayame, in een regie van Tim Kamps. Met Olaf Ait Tami, Jouman Fattal en Randy Fokke.

De-hokje-theatervoorstelling-studio.jpg
De Hokje
De-hokje-theatervoorstelling-studio.jpg

2. Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors – 2 april 

Adelheid Roosen, Lineke Rijxman, Titus Muizelaar en George Groot delen een pijnlijk liefdesverleden. In razendsnelle dialogen over liefde, seks en verlangen onderzoeken ze de staat van de liefde en sparen ze elkaar niet.

Regie theater: Luk Perceval
Regie televisie: Mark de Cloe

3. Alles in de Hens – 9 april 

'Alles in de hens' is een wervelende one man show van Marcel Hensema over een bijna vijftiger die gaat wandelen om los te komen van zijn drukte, werk en gepieker van alledag. Maar al snel komt hij er achter dat je wel weg kunt lopen voor je problemen, maar niet voor jezelf. Een warme, grappige en herkenbare voorstelling over als je de weg even kwijt bent.

Regie theater: Ola Mafaalani
Regie televisie: Dana Nechushtan

4. Doula’s van de Stad – 16 april 

Adelheid Roosen brengt via intieme Zoomzessies 7 van de 80 vrouwen waarmee ze in 2020 in het theater zou staan, alsnog samen om het gestarte repetitieproces voort te zetten. Ondanks hun totaal verschillende achtergronden ontdekken de vrouwen dat er meer is wat hen bindt dan zij verwacht hadden.

Regie theater en televisie: Adelheid Roosen
Regie televisie: Maasja Ooms

5. Peachez – 23 april 

'Peachez' is een bewerking van Ilja Leonard Pfeiffers gelijknamige succesroman en toont een bloedstollende reconstructie van een liefdegeschiedenis tussen een professor (Porgy Franssen) en de jonge Sarah Peachez (Sofie Porro) bij wie hij de liefde van zijn leven vindt. Alleen niet op de manier waarop hij had gehoopt. Met bijdragen van multi-instrumentalist Axl Peleman. 

Regie theater en televisie: Michel Sluysmans

6. George en Eran worden racisten – 30 april 

In de actuele komedie 'George en Eran worden racisten' belichten de bruine vrienden George & Eran samen met het witte zangduo Nordgrond de (on)mogelijkheid om het ‘goed’ te doen, want er is altijd iemand die zich beledigd voelt, gediscrimineerd of ongelijk behandeld.

Regie theater: Koos Terpstra
Regie televisie: Reinier Bruijne

7. Zwanensprong - 7 mei 

'Zwanensprong' is geïnspireerd op de één-akter Zwanenzang van Anton Tsjechov. Waar in het origineel een oude acteur vermoeid afscheid neemt van het toneel, bestormen twee jonge actrices in 'Zwanensprong' het lege podium om de wereld tot ontploffing te brengen en theater nieuw leven in te blazen. Met Lidewij Mahler en Julia van der Vlugt.

Regie theater: Ko van den Bosch
Regie televisie: Erik de Bruyn

Zwanensprong-theater-duo.jpg
Bron: Isabel van der Vlugt Fotografie
Zwanensprong
Zwanensprong-theater-duo.jpg

8. Citizen K – 14 mei 

Een persoonlijke vertelling van Sadettin Kirmiziyüz die voelbaar maakt hoe meedogenloos en geniepig identiteitspolitiek en racisme in Nederland werken.

Eindregie theater: Casper Vandeputte
Regie televisie: Julius Ponten

9. De Zaak Shell - 21 mei 

De hoofdrolspelers in de klimaatcrisis krijgen van Anoek Nuyens en Rebekka de Wit de kans om een ultiem pleidooi te houden over hun verantwoordelijkheid in het grootste probleem van dit moment.

Regie theater: Anoek Nuyens en Rebekka de Wit
Regie televisie: Norbert ter Hall

10. Wrak – 28 mei

Fadua El Akchaoui gaat in haar humoristische coming of age-voorstelling via auto’s, klootzakken en onzekerheden op zoek naar zichzelf.

Regie theater en televisie: Daria Bukvić

11. Jihad van Liefde – 5 juni

Jihad van Liefde is een muzikale voorstelling gebaseerd op het verhaal van Mohamed El Bachiri, die zijn vrouw verloor in de aanslag in de Brusselse Metro. Zijn inspirerende en hoopvolle oproep tot medemenselijkheid geven uitdrukking van zijn liefde, verdriet en veerkracht. Het Andalusisch Orkest omringt Mohammed Azaay met prachtig spel.

Regie theater: Eran Ben Michaël
Regie televisie: Johan Timmers

Meer theater?

In het tv-programma Theater Maas blikt Cornald Maas wekelijks met een bekende podiumkunstenaar vooruit op wat er nu online en straks in de theater te zien is. 

Deel dit artikel