83 schilderijen, drie sculpturen, 26 tekeningen, 45 kunstnijverheidobjecten en 13 Joodse rituele voorwerpen in het bezit van Nederlandse musea zijn vermoedelijk tijdens het naziregime geroofd, geconfisqueerd of gedwongen verkocht. Bij de schilderijen zitten werken van onder meer Ferdinand Bol, Isaac Israels, George Hendrik Breitner, Wassily Kandinsky en Govert Flinck.

Op verzoek van de Nederlandse Museumvereniging hebben de Nederlandse musea deze ‘roofkunst’ tussen 1933 en 1945 in kaart gebracht. 163 Nederlandse musea startten een onderzoek naar de afkomst van de werken in hun collecties. Alleen het Rijksmuseum heeft het onderzoek vanwege hun grote collectie nog niet afgerond.

Teruggeven

Het doel van het project is om de eigenaren van de geroofde, geconfisqueerde en gedwongen verkochte werken te vinden en deze werken terug te geven. Volgens dagblad Trouw gaf Museum Boijmans van Beuningen al zes kunstwerken terug aan hun rechtmatige eigenaar. De hele lijst met onderzochte kunstwerken in terug te vinden om de website van Museale Verwervingen.

Zes schilderijen met dubieuze herkomstgeschiedenis

Het schilderij bovenaan dit artikel is het werk 'Rembrandt als herder met staf en fluit', geschilderd door Govert Flinck (1636). De herkomst van dit schilderij is niet bekend, omdat het onduidelijk is wat er met het schilderij is gebeurd tussen 1941 en de verwerving in september 1942.

Kandinsky__Blick_auf_Murnau_mit_Kirche.jpg
Blick auf Murnau mit Kirche - Wassily Kandinsky
Kandinsky__Blick_auf_Murnau_mit_Kirche.jpg

'Blick auf Murnau mit Kirche'  door Wassily Kandinsky (1910). Van dit werk is het onbekend wanneer en van wie kunsthandel Légat het heeft verworven. Het is onduidelijk wie de voormalige eigenaar ‘A. Kaufmann’ was en hoe het schilderij uit zijn bezit geraakte.

caf-chantant-in-de-nes-te-amsterdam-isaac-israels-45812-copyright-kroller-muller-museum.jpg
Café-chantant in de Nes te Amsterdam - Isaac Israels
caf-chantant-in-de-nes-te-amsterdam-isaac-israels-45812-copyright-kroller-muller-museum.jpg

'Café-chantant in de Nes te Amsterdam' door Isaac Israels (Circa 1893). Het is onbekend wie het schilderij in 1943 bij veilinghuis Paul Brandt te Amsterdam ter veiling bracht en wie daarvoor de eigenaar was.

Ferdinand_Bol_-_Anna_Maria_van_Nutt.jpg
Portret van Anna Maria van Nutt - Ferdinand Bol
Ferdinand_Bol_-_Anna_Maria_van_Nutt.jpg

'Portret van Anna Maria van Nutt' door Ferdinand Bol (1658). Het is onbekend wanneer en van wie de heer Veldkamp het schilderij heeft verworven. Mogelijk is het schilderij afkomstig van een Joodse verzamelaar.

Breitner.jpg
Damesportret met roze blouse - George Hendrik Breitner
Breitner.jpg

'Damesportret met roze blouse' door George Hendrik Breitner (1890). Dit schilderij is afkomstig uit de vooroorlogse collectie van de Joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Van het werk 'Doorbraak voor de bouw van Maison de la Bourse' van Breitner is onbekend wie het werk in 1943 bij veilinghuis Frederik Muller heeft ingebracht en wie daarvoor de eigenaar was.

moritz-calisch-twee-vrouwen-in-italiaanse-dracht.jpg
Twee vrouwen in Italiaanse dracht - Moritz Calisch
moritz-calisch-twee-vrouwen-in-italiaanse-dracht.jpg

'Twee vrouwen in Italiaanse dracht' door Moritz Calisch (1851). De herkomst van dit schilderij is niet helder, omdat het onbekend is wie dit schilderij heeft ingebracht op de veiling bij Fred. A. van Braam in 1943. Het is  niet met zekerheid te zeggen dat dit hetzelfde schilderij is als in de collectie van het museum.

Deel dit artikel