Met regen of hoge temperaturen is het heerlijk toeven in de musea. Maar wist je dat er met mooi weer ook genoeg kunst buiten te beleven is deze zomer?

Prado-in-Breda.jpg
Prado in Breda
Prado-in-Breda.jpg

1. Prado in Breda

Naar aanleiding van de wielerwedstrijd La Vuelta (die naar Breda komt) slaan het Stedelijk Museum Breda en het Prado Madrid de handen ineen voor een buitententoonstelling. Flaneer langs de hekken van Park Valkenberg en de panelen met werken uit de wereldberoemde collectie van het Prado, vertellen je het Spaanse verhaal van Breda.

Breda en Spanje gaan namelijk way back! Van vriendschap en bruiloften tot de Tachtigjarige Oorlog. Wist je dat Diego Vélazquez een schilderij maakte van ‘De overgave van Breda’? Veel Spanjaarden kennen het werk als ‘Las Lanzas’ vanwege de vele ​​afschrikwekkende lansen.

Van 31 mei t/m 21 augustus 2022, Park Valkenberg in Breda.

Paradys-Ruben-van-Vliet.jpg
Werk van Diana Scherer op Paradys. Foto: Ruben van Vliet
Paradys-Ruben-van-Vliet.jpg

2. Paradys

Een kunsttentoonstelling in het bos, dat is ‘Paradys’ van Arcadia. De tentoonstelling brengt beeldende kunst van internationale topkunstenaars naar de bossen van Oranjewoud in Friesland, ooit aangelegd door de Friese Nassaus. Kunstcriticus, schrijver en curator Hans den Hartog Jager nodigde als artistiek leider vijftien kunstenaars uit om nieuw werk te maken, geïnspireerd door de omgeving. 

De voormalige landgoederen, het natuurschoon en de vorstelijke tuinen zijn nu het decor van werken die kritisch commentaar leveren op de buitenwereld en de macht die deze plek heeft geschapen tot pogingen om de plek nog paradijselijker te maken.

Van 7 mei t/m 14 augustus 2022, Parklandschap Oranjewoud nabij Heerenveen.

Lustwarande-kunst-in-buitenlucht.jpg
Not Vital - HEAD (2016) & Kim Dacres - Sojourner (2022) Foto: Max Yawney
Lustwarande-kunst-in-buitenlucht.jpg

3. Lustwarande

Nu standbeelden van historisch beladen figuren in het licht van de demonstraties tegen racisme in de VS en Europa van hun sokkel worden getrokken, besmeurd of van pleinen worden verwijderd, is een hernieuwde reflectie op het begrip idool volgens LUSTWARANDE op zijn plek.

Het Platform for Contemporary Sculpture organiseert in park De Oude Warande in Tilburg de tentoonstelling ‘​​GODHEAD – Idols in Times of Crisis’. In de openbare ruimte, in het bos, tonen ze een staalkaart van hedendaagse idolen, een alternatief scenario voor de lege sokkels die aan het ontstaan zijn, een scenario dat de openbare ruimte weer nieuwe betekenis, hoop en houvast kan bieden. 

Van 26 juni t/m 2 oktober 2022, park De Oude Warande in Tilburg. 

Mural-Mauritshuis-SuperA-Collin-van-der-Sluijs.jpg
Mauritshuis Mural van Super A en Collin van der Sluijs
Mural-Mauritshuis-SuperA-Collin-van-der-Sluijs.jpg

4. Mauritshuis Murals

The Hague Street Art meets het Mauritshuis! Het museum brengt samen met vijf street artists uit binnen- en buitenland de kunst uit het museum naar de straten van Den Haag. Voor deze buitententoonstelling laten street artists zich inspireren door schilderijen uit de collectie van het Mauritshuis. 

De eerste mural is inmiddels te zien in de wijk Morgenstond. Het Nederlandse duo Super A & Collin van der Sluijs lieten zich inspireren door het schilderij ‘Kippen en eenden’ uit 1680 van Melchior d'Hondecoeter. 

Het werk is dag en nacht te zien in Lonnekerstraat 8 in Den Haag. 

 

Deel dit artikel