Volg het Stedelijk Museum achter de schermen in hun streven naar meer diversiteit, luister naar het mysterie van de gestolen schilderijen van Jopie Huisman en leer de fotograaf kennen achter dé iconische foto van het Afghaanse meisje met de groene ogen. 

Iedere maand tipt de redactie van AVROTROS Kunst de meest verrassende en interessantste films, documentaires, series, podcasts, boeken en online producties over kunst en cultuur. 

Documentaire | White Balls on Walls

Picl of in de bioscoop
Filmduur: 1 uur en 30 minuten

In 2019 was zo’n 90% van de kunst in het Stedelijk Museum in Amsterdam gemaakt door witte mannen. Dat moet anders, vinden directeur Rein Wolfs en het Stedelijk Museum. Maar dat dat simpeler gezegd is dan gedaan, blijkt als regisseur Sarah Vos hem en zijn team volgt in hun streven naar meer diversiteit.

De camera registreert hoe dit proces ongemakkelijke en schurende vragen oproept. Mag je een schilderij nog ‘De prostituees’ noemen? Moet je bij het beoordelen van kunst naar de huidskleur of het geslacht van de kunstenaar kijken? En hoe ga je om met pers die dat ‘overdreven politiek correct’ noemt?

Televisie | Close Up: Fotograaf Steve McCurry - The pursuit of colour

NPO Start
AVROTROS

Steve McCurry is dé fotograaf achter de onvergetelijke foto van een Afghaans meisje in een vluchtelingenkamp met opvallende groene ogen. 

Regisseur Denis Delestrac reist met McCurry naar onder meer India en Afghanistan en schetst een intiem portret van het leven en werk van een van 's werelds meest gevierde verhalenvertellers.

Documentaire | All the Beauty and the Bloodshed

Nu in de bioscoop
Filmduur: 2 uur en 2 minuten

‘All the Beauty and the Bloodshed’ is het verhaal van de internationaal bekende fotografe en activist Nan Goldin. Toen Goldin na een operatie een pijnstiller kreeg, raakte ze direct verslaafd. Gek genoeg hangt haar kunst in musea die worden gesponsord door de familie Sackler, die miljarden dollars aan diezelfde verslavende pijnstillers verdiend. 

Aan de hand van haar fenomenale foto’s, persoonlijke interviews en zeldzame beelden schetst de film haar kunstenaarschap en persoonlijke strijd tegen de Sacklers.

de-gestolen-schilderijen-van-jopie-huisman.1400.jpg
De gestolen schilderijen van Jopie Huisman
de-gestolen-schilderijen-van-jopie-huisman.1400.jpg

Podcast | De gestolen schilderijen van Jopie Huisman 

Je favoriete podcast-app
NTR & NPO Radio 1
45 minuten per aflevering

Op 14 juli 1984 worden drie schilderijen gestolen van de Friese schilder Jopie Huisman. Ze verdwenen uit galerie 't Weefhuis in Nuenen waar Huisman exposeerde en zijn nooit meer teruggevonden.

Podcastmakers Simon Heijmans en Marion Oskamp, bekend van de succesvolle podcast 'De Brand in het Landhuis', gaan op zoek. Lukt het hen de gestolen werken op te sporen?

Museumtips

Ben je wel toe aan een dosis kunt kijken in het echt? Lees welke nieuwe tentoonstellingen deze maand openen op de website van Nu te Zien!. Geen kunst- en museumtips meer missen? Meld je hieronder aan voor onze kunstnieuwsbrief.

Heb jij tips?

Heb jij zelf tips die je met ons en onze lezers wil delen? Tip ons dan via [email protected] of dm ons op Instagram of Facebook.

Deel dit artikel