Het team van Het geheim van de Meester waagde zich al twee keer aan het werk van onze meesterschilder uit de Gouden Eeuw: Rembrandt van Rijn. De grootste uitdaging staat het team nog te wachten: het reconstrueren van zijn beroemdste meesterwerk De Nachtwacht. Dit kwamen we al te weten over de Hollandse meester... 

1. Rembrandts kleuren

In Leiden wil oud-teamlid Jasper Krabbé meer te weten komen over het kleurgebruik van Rembrandt. Hij bezocht het RembrandtLAB, een pand waar Rembrandt als jonge jongen les kreeg van Jacob Isaacsz. van Swanenburg. In het lab wordt onderzoek gedaan naar het kleurgebruik van Rembrandt in de 17e eeuw en daarna door jonge designers vertaald naar de 21e eeuw. Opvallend feit is dat Rembrandt met maar twaalf pigmenten heeft gewerkt. Hij was een kei in het opbouwen van verflagen en zelfs de onderste laag werkt door in het eindresultaat.

Rembrandts kleuren

2. Rembrandts schaduwen

In Het geheim van de Meester waagt kunstschilder en oud-teamlid Charlotte Caspers zich aan Rembrandts Zelfportret op jeugdige leeftijd (1628). Bijzonder aan het schilderij is dat driekwart van het gezicht van Rembrandt op het doek wordt bedekt door schaduw en dat maakt het meteen extra lastig om te reconstrueren. Charlotte: 'Het liefst zou ik in het museum willen staan naast het origineel en met het zaklampje de hele tijd in die donkere partij kijken.'

Bekijk de uitzending over Rembrandts Zelfportret

3. Rembrandts pigmenten

In de Gouden eeuw werd van urine, botten en mest pigment gemaakt om mee te verven. Voor de 19e eeuw was er nog geen commerciële verf te koop. Rembrandt werkte veel met donkere kleuren; de tegenhanger van het bijzondere licht waar hij zo om bekend staat. Wat heeft Rembrandt gebruikt voor zijn verf? Schilder Charlotte Caspers, restaurator Michel van de Laar en Jasper Krabbé maakten de oude verfsoorten van Rembrandt na, waaronder beenderzwart.

Rembrandts pigmenten

4. Rembrandts Jeremia

Naast Rembrandts Zelfportret op jeugdige leeftijd (1628), maakte het Het geheim van de Meester-team een reconstructie van het werk Jeremia. Ze wilden zo dicht mogelijk bij de grote meesterschilder in de buurt te komen om zijn geheimen te ontrafelen. Restaurator Michel van de Laar heeft het werk gerestaureerd en stuitte tussen de verflagen op een bijzondere ontdekking: een haar van Rembrandt himself. Om dat goed te reconstrueren gaat het team op zoek naar een afstammeling van de grote meester. 

Bekijk de uitzending over Rembrandts Jeremia

In de winter van 2021 is op televisie te zien hoe het team De Nachtwacht reconstrueert.

Deel dit artikel